MENIU

Bulgaria: Premierul Boiko Borisov, dispus să demisioneze în urma protestelor ample. Ce condiție pune

Boiko Borisov

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anunțat, vineri, că va demisiona dacă Parlamentul îi aprobă propunerea privind modificarea Constituției. Acesta solicită reducerea numărului parlamentarilor cu jumătate și acordarea unei responsabilități mai mari sistemului judiciar. Anunțul vine la peste o lună de proteste antiguvernamentale. 

Borisov a cerut convocarea alegerilor pentru o mare adunare naţională în vederea modificării Constituției. Pentru ca acestea să aibă loc, propunerea trebuie votată de două treimi din cei 240 de deputaţi bulgari, precizează Agerpres.

Măsurile propuse vor contribui la reformarea sistemului politic bulgar și la restartarea țării, susține Borisov.

Anunțul premierului vine în contextul protestelor ample guvernamentale, declanșate la începutul lunii iulie, după apariția în presă a unui videoclip care arăta cum un politician de opoziţie era scos de poliţişti de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de Ahmed Dogan, un influent şi controversat om de afaceri şi om politic. Borisov este contestat pentru presupusele legături întreţinute de majoritatea sa parlamentară cu anumiţi oligarhi, acuzaţi că influenţează guvernul în interesul lor personal.

Boiko Borisov, în vârstă de 61 de ani, se află la putere de aproape zece ani. La 13 ani de la aderarea la UE, țara sa rămâne cea mai săracă din blocul comunitar şi cea mai afectată de corupţie, potrivit Transparency International.