MENIU

Bugetul României, pe marginea prăpastiei, lipsesc 13 miliarde de lei

Potrivit unor surse guvernamentale, până în decembrie, Guvernul are nevoie de 13 miliarde de lei, dar persoectivele de a colecta această sumă sunt minime. Potrivit capital.ro, ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici i-ar fi cerut șefului ANAF, Ionuț Mișa, să adune această sumă, dar acesta i-ar fi replicat că nu poate obține mai mult de 6 miliarde de lei. 

Presiunea este în acest moment foarte mare și cei de la Fisc ar intenționa să înăsprească și mai mult controalele la firme și să aplice amenzi pentru a reuși să reducă din deficitul.

Sursele citate mai precizează că Teodorovici ar avea în plan înlocuirea lui Mişa de la şefia ANAF.

Potrivit analizei capital.ro, pe fondul politicilor economice imprevizibile și fluctuațiiloe politice, România a devenit o țară nesigură din punct de vedere economic, ceea ce se traduce prin împrumuturi la dobânzi tot mai mari. 

Ministerul Finanțelor a ajuns să se împrumute printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 157 de luni, la un randament mediu de 5,23% pe an.

Ideea că Guvernul ar fi ajuns la fundul sacului! a fost confirmată, voalat, și de economistul șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, dar o arată clar datele Eurostat privind rata record a inflaţiei, ajunsă la la 4,7%.

Mai multe articole despre:
buget