MENIU

Bucureștenii vor avea o IARNĂ grea în 2021, umiliți, în propriile case - Conducte vechi, FRIG și facturi... uriașe

Bucureștenii vor avea o IARNĂ grea în acest an, în propriile case - Conducte vechi, FRIG și facturi... uriașe

Vin vești din ce în ce mai proaste pentru români. Conductele vechi riscă să îi lase din nou fără căldură pe bucureșteni, exact așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Deși a fost semnat contractul pentru înlocuirea a 200 de kilometri de conductă din fonduri europene, Primăria Capitalei nu a organizat încă licitațiile. 

O doamnă în vârstă, care locuiește la bloc, a povestit că „toată iarna nu am avut căldură. Au fost avarii dese. Și apă calda. Și cred că și în iarna asta tot la fel va fi”, pentru Realitatea PLUS.

Este teama bucureștenilor care se gândesc cu groază la iarna care bate la ușă. Cum sezonul trecut, căldură nu a prea fost, oamenii au improvizat.

„Am băgat caloriferul în priză astă iarnă. Și iarna asta nu știu dacă îmi mai permit să bag pentru că va veni curentul foarte mult. Și nu știu ce o să facem... O să punem o haină în plus, la fel ca pe timpul lui Ceaușescu”, mai spune femeia, cu amărăciune.

Mai toată Capitala este afectată de lipsa căldurii în sezonul rece, transmite Realitatea PLUS.

În această zonă încep problemle cele mai mari. Aici, caloriferele sunt bocnă iarna, spun oamenii. Nord-estul orașului București este cel mai afectat.

Până acum, din cei 1.000 de km de retea care ar fi trebuit înlocuiți au fost schimbați numai 30. Lucrările bat pasul pe loc.

Iată și un exemplu: deși a fost semnat contractul pentru înlocuirea a 200 de kilometri de conductă din fonduri europene, Primăria Capitalei încă nu a organizat licitațiile.

Directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că nu vede „o problemă în a se continua cu subvenția. Din punctul meu de vedere, se va plăti subvenția în continuare”.

„În această iarnă, subvenția este bugetată și va fi acoperită. Acestea sunt informațiile oficiale pe care le am în acest moment”, a mai declarat directorul Termoenergetica pentru Realitatea PLUS.

Subvenția acordată, în Capitală, era de 64% din valoarea facturii.

Pentru o garsonieră, unde factura ajungea la aproximativ 300 de lei, în 2021 - în lipsa subvenției - aceasta ar putea fi de 833 de lei. Aproape triplu vor plăti cei care stau într-un apartament cu două camere. O factură care ajungea la 500 de lei, la iarna ar putea fi de 1388 de lei. La trei camere, dacă anul trecut încălzirea costa 800 de lei se estimează că va depăși 2.200 de lei. 

CÂT VOR PLĂTI BUCUREȘTENII FĂRĂ SUBVENȚIA LA GIGACALORIE

Garsonieră: factura de 300 lei se va majora la 833 lei
Apartament 2 camere: factura de 500 lei se va majora la 1.388 lei
Apartament 3 camere: factura de 800 lei se va majora la 2.222 lei

(sursa: Realitatea PLUS)