MENIU

Bruxelles anunță cât de repede devine Ucraina stat membru al UE - Când vor adera Georgia și Republica Moldova

Bruxelles anunță cât de repede devine Ucraina stat membru al UE

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Clement Beaune, a anunțat care este cea mai probabilă decizie a Comisiei Europene pentru aderarea Ucrainei la UE, dar și a Georgiei și a Republicii Moldova.

Ministrul francez Clement Beaune a declarat că Ucraina, printre alte țări est-europene, va adera „probabil în câțiva ani” la Uniunea Europeană și a subliniat că admiterea Ucrainei în UE, însă, „nu este pentru mâine”. Poziția este importantă având în vedere că Franța este la președinția UE de la începutul acestu ian, pentru șase luni.

„Este convingerea mea profundă că va exista o Uniune Europeană care va fi în câțiva ani, nu știu când, în câțiva ani, probabil se va extinde în Ucraina, în Republica Moldova, în Georgia, poate și în alte țări”, a declarat ministrul francez pentru postul France Inter, înaintea întâlnirii liderilor UE de la Versailles, unde participă și Klaus Iohannis, joi, 10 martie, și vineri, 11 martie.

În același timp, oficialul francez a condamnat internsificarea atacurilor împotriva civililor, inclusiv cea mai recentă tragedie - atacul rușilor de miercuri, 9 martie, din Mariupol, asupra maternității și spitalului de copii. Beaune l-a numit „masacru” rusesc, potrivit CNN.

Beaune a pledat din nou pentu renunțarea la gazul rusesc cât mai „rapid posibil”, pentru că „Rusia se bazează pe faptul că avem nevoie de ea”.

„Cumpărând gaz rusesc, finanțăm războiul lui Vladimir Putin”, a mai spus el.

În același timp, ministru lfrancez a cerut formarea unei apărări militare europene comune, complementară Alianței Nord-Atlantice - NATO, iar felul în care va fi finanțată o asemenea structură, cu investițiile necesare, va fi discutat chiar la summitul de la Versailles din aceste zile.