MENIU

Boris Johnson, implicat într-un scandal imens - Și-a făcut LORD prietenul oligarh rus, fiul unui fost șef KGB

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, și Evgheni Lebedev Foto: The Times

Premierul Boris Johnson a fost implicat într-un nou scandal. Acesta este tras la răspundere pentru că a propus ca un magnat ruso-britanic să fie numit Lord. Este vorba de oligarhul Evgheni Lebedev, fiul lui Alexander Lebedev, un fost șef din structura KGB. 

Boris Johnson și Evgeni Lebedev sunt prieteni de când britanicul a devenit primar al Londrei în 2008. În 2010, Lebedev a devenit și el britanic cu acte în regulă, după ce primit cetățenia. Premierul Regatului Unit este de părere că regimul de la Kremlin s-a agățat de această veche poveste, pentru că vrea doar să-i învrăjbească pe oameni și susține că europenii nu sunt antiruși, ci anti-Putin.

„Mi se pare, pur și simplu, incorect. Dar ce vă pot spune e că asta se potrivește cu agenda lui Putin, care încearcă să caracterizeze lupta dintre Vest și Rusia și povestea asta chiar se potrivește cu agenda sa. Că Regatul Unit e în NATO, că suntem împotriva rușilor... Că, de fapt, toate țările europene sunt anti-Rusia. Și asta e foarte, foarte important de menționat! Mesajul nostru este că nu suntem antiruși, nu suntem împotriva rușilor, noi suntem revoltați exclusiv față de regimul și agresiunile lui Vladimir Putin”, a declarat Boris Johnson, pe 8 martie la Sky News, potrivit Realitatea PLUS.

Legătura strânsă cu Boris Johnson a continuat să-i aducă numai avantaje oligarhului rus. Acesta a primit de la Regina Elisabeta a II-a un titlul nobiliar în 2020. La propunerea premierului Johnson, Lebedev a devenit, astfel, primul rus care este ales în Camera Lorzilor.

Evgheni Lebedev s-a născut la Moscova în 1981 și s-a mutat la Londra, la vârsta de 8 ani când tatăl său, Alexandr Lebedev, a fost detașat ca ofițer KGB la ambasada sovietică. Este, totodată, patronul a două publicații de mare notorietate "The Independent" și "Evening Standard".

„Ar trebui să vă gândiți că îți trebuie ceva nerv, ca rus și ca fiu al unui fost ofițer KGB, să stau aici în fața voastră și să vorbesc despre libertatea presei, în această țară. Dați-mi voie să vă povestesc despre primii mei ani din viață. Am trăit în întunericul unei societăți, unde libertatea de a călători, libertatea de exprimare și, în general, libertatea de a vorbi nu existau. Aveam 15 ani, când niște oameni înarmați au venit după tatăl meu. Îmi amintesc că a fost arestat, dar nu s-a pierdut cu firea. A fost vânat din cauza determinării sale de a vorbi și a acționa deschis, în vremuri dictate de Perestroika”, declara Evgheni Lebedev.

Tatăl lui Evgheni Lebedev, Alexandr Lebedev deține, la rândul său, ziarul independent "Novaya Gazeta" din Rusia. În urmă cu peste 5 ani, în preajma conflictului din Crimeea, într-o dezbatere televizată pe tema tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, Lebedev-Senior își arăta susținerea față de acțiunile și politicile Occidentului.

„Cred că este destul de riscant, dar înclin să sprijin poziția Americii, care își pune la bătaie toate forțele diplomației, totodată, combinându-le pe acestea cu sancțiuni aplicate Rusiei”,  declara Alexandr Lebedev, tatăl lui Evgheni Lebedev, oligarh rus.

„Haideți să vorbim despre președintele Putin, știu că ați fost un apropiat de-ai lui”, a spus moderatorul.

„Mulți ani, da!”, a adăugat Lebedev.

„Exact, timp de mai mulți ani! Care credeți că e jocul lui, care credeți că este obiectivul pe care îl are?”, a fost întrebat Lebedev.

„Înainte de toate, dacă lumea îl compară cu Saddam Hussein sau cu Adolf Hitler asta nu ajută prea mult. Pentru cineva ca mine, care a adus critici de-a lungul timpului la adresa Kremlinului, ceea ce a presupus ca eu să-mi sacrific multe dintre afaceri, din cauza asta, îmi rezerv acest drept, ca atunci când e necesar, să-l sprijin pe Putin pentru simplul motiv că putea fi și mai rău. Mi-ar plăcea să văd Rusia ca fiind parte a lumii civilizate. Cred că problemele economiei Rusiei nu sunt agravate de prețul petrolului sau de sancțiuni, ci mai degrabă de un model politic și economic greșit”, declara Alexandr Lebedev, tatăl lui Evgheni Lebedev, oligarh rus.

Sursă Foto: The Times/Evening Standard