MENIU

Bombardament HIPERSONIC în apropierea României! Autoritățile ucrainene cer AJUTOR comunității internaționale

Încă o noapte extrem de grea a trecut pentru ucrainenii care luptă să își apere țara. Sirenele continuă să răsune în marile orașe. Rușii au început bombardamentele și în vestul Ucrainei. Forțele ruse au lansat rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune în apropierea graniței de nord a României. Ministerul rus al Apărării transmite că a distrus astfel un mare depozit subteran de muniție și rachete. Se dau lupte grele și în orașul Mariupol, unde peste 80 la sută dintre clădirile rezidențiale au fost distruse. Președintele Zelenski a transmis un mesaj de ultimă oră chiar de pe străzile capitalei ucrainene. 

Cel puțin doi oameni și-au pierdut viața în incendiile provocate de bombardamentele care au vizat un district din Kiev.

În Liov, peste 100 de cărucioare goale au fost așezate în centrul orașului în memoria copiilor uciși în Ucraina

Din ce în ce mai mulți oameni își părăsesc casele din cauza războiului. Președintele Ucrainei a anunțat un plan prin care vrea să îi ajute pe ucrainenii care au fugit din calea invaziei lui Putin.

"O altă parte importantă a deciziei guvernului este de a ajuta ucrainenii care au fost forțați să își părăsească țara. Am convocat cabinetul de miniștri pentru a elabora un program de care cetățenii să poată beneficia. Deja am tras liniile acestui program. Prima componentă este cea financiară", a anunțat Zelenski.

Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că țara a pierdut temporar accesul la Marea Azov, în timp ce forțele invadatoare își întăresc controlul în jurul portului Mariupol.

Mariupol a devenit o ruină. Primarul orașului a anunțat că peste 80% din clădirile rezidențiale sunt fie deteriorate, fie distruse din cauza bombardamentelor. 30% dintre ele nu pot fi restaurate. Oamenii luptă cu disperare pentru a pune capăt coșmarului pe care îl trăiesc de aproape o lună.

"Lideri ai SUA și Franței, asta face Rusia! Ne-ați promis arme antiaeriene, dar nu am primit ce aveam nevoie. Uitați-vă în direcția aia, la acest oraș complet distrus. A fost distrus de elicopterele inamicilor, elicopterele rușilor. Ați spus că o să ne ajutați".

Și comandantul forțelor Azov a cerut ajutor comunității internaționale: "Rușii nu au nicio idee de umanitate, nu înțeleg care sunt regulile războiului. Sunt distruse școli, spitale și grădinițe".

Între timp, Israelul trimite în Ucraina ambulanțe blindate și ajutor umanitar. Și liderii UE se gândesc să folosească bunurile confiscate ale magnaților ruși ca să finanțeze refacerea infrastructurii Ucrainei. 

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina rusia rachete hipersonice