MENIU

BOMBA CU CEAS pe care stă economia lumii face din nou TIC-TAC

Preţul global al alimentelor a crescut în luna martie cu 2,3%, cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni. Bomba cu ceas care ameninţă economia planetei - criza alimentelor - îşi face din nou simţită prezenţa.

Predictiile meteorologice nefavorabile, precum si anexarea Crimeei de catre Rusia, eveniment ce a generat incertitudine pe piata cerealelor, in special pe cea a graului, au fost principalii factori care au determinat cresterea brusca a preturilor, informeaza Reuters.

"Tensiunile politice de genul celor la care asistam astazi prezinta riscuri care pot conduce la situatii asemanatoare celor din Razboiul Rece, in care tarile achizitioneaza cereale nu numai pe baza diferentelor de preturi, ci si a aliantelor politice", este de parere Abdolreza Abbassian, economist senior FAO.

Potrivit raportului FAO, toate categoriile de alimente - cu exceptia lactatelor, care au scazut cu 2.5 puncte procentuale pentru prima data in patru luni - au inregistrat cresteri.

Indicele FAO al preturilor la zahar a avut o medie de 253.9 puncte in luna martie, crescand cu 7.9 puncte pe fondul temerilor fata de disponibilitatea in scadere din Brazilia si Thailanda, respectiv din cauza secetei si a productiei reduse de trestie de zahar. Mai multe pe Manager.ro.

Mai multe articole despre:
null