MENIU

Boicot la concursurile pentru posturile de inspectori şcolari: 50% din candidaţi s-au retras

<p>Boicot la concursurile pentru posturile de inspectori şcolari: 50% din candidaţi s-au retras</p>

Până acum, în jur de 50% din candidaţi s-au retras, a explicat secretarul de stat din preuniversitar, Vasile Şalaru, pentru Adevarul.

În perioada aceasta şi până pe 19 mai, Ministerul Educaţiei organizează concursul pentru ocuparea posturilor de inspectori şcolari adjuncţi şi de şefi ai caselor corpului didactic. Spre exemplu, marţi s-a organizat concursul în judeţele Arad şi Giurgiu, numai că la Arad nu s-au ocupat locurile deoarece candidaţii s-au retras pe ultima sută de metri, potrivit datelor comunicate de către Ministerul Educaţiei

Datele arată că pe 28 aprilie, când s-a organizat concurs la Bucureşti şi în Olt, numai în Bucureşti s-a ocupat un loc, restul s-au retras.

Cu o zi înainte, pe 27 aprilie, de la concursul pentru posturile de inspectori generali-adjuncţi s-au retras candidaţii din Alba şi din Caraş-Severin, iar pe 23 aprilie, acelaşi lucru s-a întâmplat în Mehedinţi.

Secretarul de stat din preuniversitar, Vasile Şalaru, preşedintele Comisiei de organizare a concursului pentru posturile din Inspectoratele şcolare, a explicat că unii s-au retras prin cerere scrisă chiar înainte de concurs, în timp ce alţii s-au retras în timpul concursului, care constă în trei probe, fiindcă nu au obţinut punctajul minim de 35 de puncte la una din probe şi au înţeles că nu mai are rost să meargă mai departe şi cu celelate probe, fiindcă au picat deja.

El a mai spus că sunt şi candidaţi care au luat proba scrisă cu notă maximă. Întrebat de ce nu s-au organizat în ultimii opt ani concursuri pentru ocuparea posturilor în inspectoratele şcolare din ţară, Şalaru a spus că lucrul acesta s-a întâmplat "din dorinţa clară de politizare a învăţământului", având în vedere că atunci când nu se ocupă posturile prin concurs, se ocupă prin pixul ministrului Educaţiei.

Candidaţii au "boicotat" şi concursul pentru posturile de inspectori şcolari generali din luna martie. Astfel, atunci, numai 50% din posturi au fost ocupate, concursul urmând să se reia în vară, pentru ocuparea restului de posturi.

După boicotul inspectorilor şcolari din martie, ministrul Sorin Cîmpeanu a înăsprit Regulamentul de funcţionare a inspectoratelor printr-un ordin de ministru.