MENIU

Bogdan Hossu: ”Transferul taxelor de la angajatori la angajat va avantaja capitalul”

Într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, Bogdan Hossu a explicat motivele care au stat în spatele scrisorii deschise semnate de CNS Cartel Alfa, prin care sindicalitșii atrag atenția asupra faptului că programul derulat de PSD prevede creşterea taxelor pentru lucrători şi deresponsabilizarea totală a capitalului.

”Vrem să reamintim membrilor PSD că, de fapt, programul de guvernare este complet diferit față de ce se întâmplă astăzi. Transferul taxelor de la angajatori la angajat va avantaja capitalul, nu lucrătorii. Este distrugerea responbsabilității sociale pentru locurile de muncă, angajații vor trebui să plătească taxele, ceea ce este compolet anormal”, a spus Bogdan Hossu într-o intervenție telefonică în emisiunea ”Jocuri de Putere”, moderată de Rareș Bogdan la Realitatea TV.

Hossu mai spune că practic, cei care au venituri mici vor duce greul acestor decizii luate de guvern.

”Practic toată politica este de a lua mai mulț/i bani de la cei care au venituri mici. Asta ar însemna o pierdere pe net”m mai spune Hossu.

Totodată, sindicaliștii cer o întrevedere cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

”Cerem o întâlnire cu Dragnea, am mai cerut o întâlnire acum o lună și deși statul PSD prevede obligativitatea întâlnirii cu reprezentanți ai societății, există un refuz structural”, conchide Hossu.

Într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, CNS Cartel Alfa atrage atenţia asupra faptului că programul derulat de PSD prevede creşterea taxelor pentru lucrători şi deresponsabilizarea totală a capitalului, care va fi singurul beneficiar "al aşa-ziselor reduceri fiscale".

"Reducerile de taxe promise lucrătorilor (scăderea impozitului de la 16% la 10% şi contribuţiile cu 4,25%), realizate simultan cu transferul contribuţiilor, vor fi înghiţite integral de capital, prin creşterea profiturilor. Având în vedere că reducerea din 2015, cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor, a fost acordată integral angajatorului, acum e rândul lucrătorilor să beneficieze. În condiţiile în care nu există nici măcar garanţia că netul actual va fi păstrat, pentru toţi lucrătorii, este cât se poate de clar că, în formula propusă, aceste reduceri promise nu se vor vedea în buzunarul lucrătorilor", afirmă sindicaliştii în scrisoare.

Potrivit acestora, lucrătorul va fi prejudiciat atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

"În momentul în care toate taxele sunt trecute în brutul lucrătorului, orice mărire ulterioară de salariu se va regăsi într-un procent mai mic în netul lucrătorului. Spre exemplu, pentru fiecare creştere cu 100 de lei a salariului brut, lucrătorul vede acum 70 de lei, iar după transfer, 58 lei. Lucrătorii îşi vor suporta singuri concediile medicale, riscul de accidente, condiţiile de muncă proaste organizate de către capital şi nu îşi vor putea recupera salariile în cazuri de insolvenţă a unităţilor unde muncesc", explică sindicaliştii.

De asemenea, Cartel Alfa atrage atenţia asupra faptului că se adoptă creşteri salariale la bugetari care în fapt sunt anulate de aceste majorări de taxe.

"Pentru capital, s-a renunţat la impozitarea pe cifra de afaceri, inclusă tot în programul actual, deci se poate, dacă se doreşte, şi pentru oameni. Toate acestea se întâmplă pe fondul unei lipse de dialog real cu partenerii sociali şi mai ales din cauza unor orgolii exacerbate ale unor aleşi, care nu sunt capabili să îşi recunoască lipsurile, şi care doresc să meargă până în pânzele albe, indiferent de consecinţe. Toţi cei care întreţin şi acceptă această situaţie sunt şi vor fi responsabili de degradarea şi mai accentuată a nivelului de trai în România, cu toate urmările sale: plecarea masivă a tinerilor şi a personalului calificat din ţară, menţinerea României la coada Europei şi creşterea decalajului de dezvoltare, degradarea serviciilor publice, încurajarea atitudinilor extremiste şi, poate cel mai grav, distrugerea speranţei cetăţenilor de a avea o politică socială ca în Vestul Europei. În contextul în care, în toată Europa, există o dezbatere vie privind falimentul modelului neoliberal, necesitatea unor politici sociale consistente, incluse în Pilonul Social European al Drepturilor Sociale, care să readucă echilibrul în distribuţia rezultatelor economice, România merge în direcţia inversă, retrograd şi iresponsabil faţă de viitor şi de cetăţenii săi", avertizează Cartel Alfa.

În documentul transmis membrilor PSD, CNS Cartel Alfa le solicită acestora să respingă această măsură, care va duce la sărăcirea pe termen lung a cetăţenilor României.

"Prin acţiunile iresponsabile ale unui partid care se declară social democrat (...), principiile de fond ale declaraţiei de la Philadelphia (...) vor fi eliminate, printr-un program care pare unul tipic al FMI de austeritate pentru populaţie şi mărire a profitului pentru capital. Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel Alfa' cere membrilor PSD (mulţi dintre aceştia fiind şi membri de sindicat) să se ridice ferm şi să spună NU acestei acţiuni, care va sărăci pe termen lung cetăţenii României. De asemenea, adresăm solicitarea către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, de a realiza urgent o întâlnire cu delegaţia CNS 'Cartel Alfa'", se mai spune în document.

În plus, Cartel Alfa subliniază că efectele creşterii economice pe care o înregistrează România în ultimii ani nu sunt resimţite de lucrători, ci îngroaşă profiturile companiilor.

"Cunoaştem cu toţii că în România avem creştere economică, consistentă şi constantă în ultimii ani. Această creştere se bazează în mare măsură pe multă muncă, plătită prost, pe sudoarea a milioane de lucrători, pe sute, mii, de ore suplimentare neplătite şi sacrificii individuale de neimaginat. Noi, lucrătorii, nu beneficiem de fructul muncii noastre, care, aşa cum o arată toate datele statistice, îngroaşă profiturile companiilor. Această creştere nu se întoarce către cetăţeni, nici prin creşterea veniturilor, nici prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice şi lărgirea accesului la ele, aşa cum ar fi normal să se întâmple. Ceea ce este mai grav este că politicile propuse acum de acest guvern - care se consideră, în mod paradoxal, social-democrat - sunt în opoziţie cu obiectivul de a crea bunăstare şi un trai decent pentru cetăţeni, aşa cum a fost acesta asumat de către partidele aflate la guvernare. Cetăţenii au votat în alegeri un program care le promitea creşterea bunăstării generale, prin micşorarea taxelor şi numărului acestora la cetăţeni, prin investiţii şi creşterea calităţii serviciilor publice, astfel încât să existe o mai bună repartizare a creşterii economice între capital şi lucrători", se spune în scrisoarea deschisă trimisă PSD.