MENIU

Bogdan Aurescu, la Reuniunea Diplomației Române: ”Această perioadă a fost poate cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989”

Bogdan Aurescu

Perioada pandemiei a fost "poate cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989", a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR).

"Pot să spun fără ezitare, această perioadă a fost poate cea mai dificilă pentru diplomaţia română de după 1989", a afirmat şeful diplomaţiei române.

"A fost o perioadă în care a trebuit să ne adaptăm din toate punctele de vedere, să facem eforturi într-un ritm cu totul intens şi să rezolvăm probleme cu care nu ne-am mai confruntat în aceeaşi măsură, din punct de vedere tipologic sau cantitativ. A fost o perioadă şi, din păcate, ea continuă, care a determinat conturarea mai mult sau mai puţin acută a unor modalităţi de acţiune, provocări şi tendinţe noi în relaţiile internaţionale alături de accelerarea sau favorizarea unora preexisente. Toate acestea trebuie analizate atent de către diplomaţia română pentru a extrage lecţiile ce trebuie învăţate", a spus Aurescu.

Ministrul a afirmat că a cerut redactarea unui manual care să abordeze reacţia la criză, bazat pe lecţiile învăţate în pandemie. De asemenea, Aurescu a vorbit de eforturile MAE, de repatriere sau asistenţă consulară pentru românii din străinătate.

"Am gestionat în continuu, uneori zi şi noapte, situaţii limită, urgenţe şi cazuri complexe. De la începutul crizei şi până în prezent MAE a contribuit direct la demersurile de repatriere pentru peste 12.500 de români din străinătate", a declarat Aurescu.

El a adăugat că, prin MAE, 1.800 de lucrători români de pe nave de croazieră sau comerciale au fost sprijiniţi să revină în ţară, iar peste 11.000 de cetăţeni români au beneficiat de asistenţa misiunilor diplomatice.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române are loc, anul acesta, online, din cauza pandemiei SARS-CoV-2, de luni până miercuri. Invitaţi ai evenimentului sunt ministrul Afacerilor Externe al Regatului Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro
Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, ministrului Afacerilor Externe al Regatului Spaniei, Arancha Gonzalez Laya, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell. De asemenea, în cadrul RADR, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, va transmite un mesaj video.

"Această serie de invitaţi nu este deloc întâmplătoare. Ea, din contră, reflectă pe deplin orientarea cuprinzătoare a politicii externe a României, atât la nivel european, precum şi în vecinătate, în spaţii extra-europene şi în plan multilateral", a spus Bogdan Aurescu. 

Mai multe articole despre:
bogdan aurescu