MENIU

BOALA LIMBII albastre a ajuns în România. Autorităţile sunt în alertă

Mai multe bovine din judeţul Buzău au fost diagnosticate cu Boala limbii albastre, care nu afectează omul, dar produce pagube economice, a anunţat ANSVSA, precizând că a informat statele UE şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală despre apariţia acestei boli în România.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în 22 august a fost diagnosticat un caz de Boala limbii albastre (bluetongue) în România, boală care nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent.

"În data de 21.08.2014, proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat prezenţa medicului veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală. După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre, şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău. În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue)" , se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA transmis luni agenţiei MEDIAFAX.

Ulterior, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău a trimis în zonă o echipă de specialişti, care a prelevat probe de sânge şi de la aceste animale, rezultatul fiind, de asemenea, pozitiv pentru Boala limbii albastre.

Citeşte mai mult pe mediafax.ro.

Mai multe articole despre:
boala limbii albastre LIMBA ALBASTRĂ