MENIU

Boala ficatului gras: Care sunt cauzele şi cum se tratează

<p>Boala ficatului gras: Care sunt cauzele şi cum se tratează</p>

Ficatul este cea mai mare glandă anexa a tubului digestiv, având multiple funcții. Cea mai importantă este funcția metabolică, adică transformarea principiilor alimentare (aminoacizi, monozaharide, acizi grași etc.) absorbite din tubul digestiv și sinteză unor produși noi. 

Uneori, acest proces al metabolismului se dereglează și ficatul sintetizează în mod excesiv grăsimi care se acumulează în celulele ficatului, care nu vor mai funcționa corect, scrie doctorulzilei.ro

De fapt, ficatul gras sau steatoză hepatică, în termeni medicali, reprezintă o afecțiune a ficatului ce constă în încărcarea acestuia cu grăsime în exces și perturbarea funcțiilor sale.

Boală ficatului gras a devenit una dintre cele mai comune afecțiuni la ora actuală, o cauză a acesteia fiind stilul de viață haotic și alimentația nesănătoasă.

Ficatul gras este o afecțiune frecvență în rândul adulților. Printre factorii de risc se număra obezitatea, diabetul, consumul de alcool, hipertensiunea arterială etc.

Astfe, bombardat zilnic cu alimente nesănătoase, bogate în grăsimi, ficatul se vede nevoit să cedeze și în loc să respingă grăsimea, o acumulează.

Tratamentul pentru ficatul gras se bazează în primul rând pe respectarea unui regim igieno-dietetic, ce constă în reducerea sau menținerea greutății corporale la valori aproape de normal, menținerea trigliceridelor, colesterolului și glicemiei în limite normale, exerciții fizice regulate, respectarea orelor de odihnă și somn, evitarea stresului, schimbarea regimului alimentar etc.

Persoana care a fost diagnosticată cu boală ficatului gras trebuie să urmeze un regim alimentar care presupune renunțarea la alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, la dulciuri rafinate și mai ales la alcool. Este recomandată o alimentație bogată în vitamine și minerale, care să ajute ficatul gras să se curețe de toxine.

Sunt interzise slănina, afumăturile, sosurile grase, pizza, produsele lactate grase, înghețată, carnea grasă de porc, produsele de tip fast food și cartofi prăjiți etc.

Mai multe articole despre:
tratament cauze ficat gras afectune