MENIU

"Boala cu o mie de feţe" loveşte tot mai mulţi tineri. Cum să te fereşti

"Boala cu o mie de feţe" loveşte tot mai mulţi tineri. Cum să te fereşti

Scleroza multipla (sau scleroza in placi) este determinata de distrugerea mielinei la nivelul sistemului nervos, atat la nivel cerebral, cat si la nivelul maduvei spinarii. 

Boala este a doua cauza de invaliditate pentru adultii tineri, cel mai adesea fiind diagnosticate persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. La nivel mondial, exista aproximativ 2,1 milioane de pacienti cu SM, iar in Romania, numarul acestora este de aproximativ 10.000. Statisticile arata ca, la nivelul UE, numarul bolnavilor de SM - „Boala cu 1.000 de fete” - s-a dublat in ultimii sase ani, ajungand la circa 600.000.  

Cele mai recente date prezentate de Platforma Europeana a Sclerozei Multiple situeaza Romania pe locul 27 din 33 de state din Europa, la capitolul servicii medicale acordate pacientilor diagnosticati cu aceasta boala invalidanta. In ceea ce priveste tabloul clinic al acestei afectiuni, acesta este foarte variat, simptomatologia incluzand tulburari de vedere, tulburari de mers si echilibru, pareze, parestezii, fatigabilitate, tulburari cognitive, depresie, anxietate, tulburari ale somnului, tulburari sfincteriene sau disfunctie sexuala. Gradul de severitate a bolii, dar si evolutia acesteia difera de la pacient la pacient.

Scleroza multipla este, asadar, o boala progresiva a sistemului nervos central, care afecteaza functiile fizice si psihice ale unei persoane. Desi exista cateva modele de evolutie a simptomatologiei si a gradului de dizabilitate, impactul asupra fiecarui pacient este unic, scrie bzi.ro.