MENIU

BNR critică dur majorarea salariilor la stat: „Cheltuielile vor adânci deficitul bugetar”

Foto cu caracter ilustrativ / Arhivă

Avertisment al BNR în plin scandal al Coaliției pe tema prețului la energie. Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, susține că deficitul bugetar ar putea sari de 9% dacă schema de plafonare şi compensare a prețului la energie și gaze va rămâne în forma actuală. Același efect l-ar avea și majorarea salariilor bugetarilor.

Cristian Popa atrege atenția că în acest moment, Banca Națională și Guvernul ar trebui să targă în aceeași direcție, cea ce nu se întâmplă. Este ca o mașină cu două volane, spune oficialul BNR.

Declarația vine în contextul în care Guvernul a decis majorarea salariilor la stat, de la 1 august, cu sume cuprinse între 60 și 150 de lei. Ministrul Muncii a anunțat inclusiv creșterea salariului minim de la 1 ianuarie. 

„Un şofer frânează şi acela suntem noi, la Banca Naţională. Deja de un an călcăm încet, încet frâna. Însă, pe partea cealaltă, a deficitului fiscal, nu vedem o frânare şi atunci avem un singur şofer cu un singur volan care frânează. Riscul acesta fiscal tot creşte, aş spune, şi nu ne ajută. Acum două luni vorbeam de creşteri de taxe tocmai pentru reducerea deficitului, vorbeam de solidaritate, acum vorbim de creşterea cheltuielilor. Înţeleg că sunt presiuni sociale. Înţeleg că inflaţia îi afectează pe toţi românii, însă ajungem la această disciplină fiscală. Dacă nu o ai, vei crea probleme şi mai mari în viitor”, a precizat Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie BNR.

Mai multe articole despre:
bnr salarii bugetari cristian popa