MENIU

Alertă fără precedent de la BNR: Românii cu salarii mici NU își mai pot plăti ratele

Situație dramatică pentru mulți români cu credite. Dacă dobânzile de pe piața bancară mai cresc cu un procent, cei cu venituri mici vor ajunge să nu-și mai poată achita ratele. Vor da 80% din venituri, băncilor.

Gradul de îndatorare a românilor cu credite este în creștere, o categorie de debitori care este foarte expusă la creșterea dobânzilor, atrag atenția oficialii BNR.

O treime dintre debitori, cei cu veniturile cele mai reduse, plăteau deja 70% din venitul disponibil pe ratele la credite, iar o creștere de două puncte ale dobânzii, din care jumătate s-a întâmplat deja, duce la o creștere a gradului de îndatorare la 80%.

"Gradul de îndatorare a crescut și crește în continuare", a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcției de stabilitate financiară din BNR, citat de Profit.ro. Indicele ROBOR crește necontenit de două luni încoace. Vineri a crescut cu patru la sută şi a ajuns la maximul ultimilor trei ani.

Rădulescu confirmă tendința observată în rapoartele anterioare ale BNR, care indicau o creștere a îndatorării medii a românilor cu credite. Ponderea ratelor în venituri a crescut mai ales pe segmentul celor cu împrumuturi noi, unde cel mai mare aport a venit din programul cu garanții de stat Prima Casă.

Mai multe articole despre:
BNR grad de îndatorare