MENIU

Bistrița-Năsăud: Inundațiile au afectat aproximativ 70 gospodării, 50 de fântâni și șase podețe

Inundațiile produse în ultimele 24 de ore în județul Bistrița-Năsăud, ca urmare a ploilor torențiale, au afectat aproximativ 70 de gospodării, 50 de fântâni, un pod și patru podețe, iar mai multe persoane din zona turistică Valea Măriilor au avut nevoie de ajutor după ce o viitură a inundat pensiunile în care se aflau, potrivit bilanțului remis duminică seara de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, potrivit AGERPRES.

La Valea Măriilor, din comuna Șanț, viitura a afectat cinci gospodării și a dus la colmatarea unui pod și a cinci podețe, iar pompierii au intervenit pentru salvarea mai multor persoane și animale.

Doi bătrâni de peste 80 ani, soț și soție, au scăpat cu greu din calea apelor, fiind preluați de echipajul de prim ajutor SMURD, însă nu s-a impus transportul acestora la spital. Într-una dintre pensiunile inundate era organizată o tabără religioasă internațională, la care erau prezente 26 de persoane, dintre care zece copii. Printre turiști se afla și un cetățean din Guatemala.

Pagube s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică și în localitatea Sântioana, unde au fost afectate 57 de gospodării, 50 de fântâni și un magazin universal. În cursul zilei de duminică, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 27 de beciuri și decolmatarea a 20 de fântâni.

Ploile torențiale și rafalele de vânt au pus la pământ și doi copaci de pe raza municipiului Bistrița, iar patru gospodării au avut curțile și beciurile inundate.

În ultimele 24 de ore, pentru județul Bistrița-Năsăud au fost emise șapte avertizări cod galben de tip now-casting și două avertizări pentru fenomene hidrologice, ultima dintre acestea urmând să expire duminică, la ora 22,00.