MENIU

Bilanţ NEGRU în urma inundaţiilor: cel puțin 30 MORȚI, între care și copii, în SUA - Joe Biden a declarat stare de dezastru major

Inundații SUA - Sursa foto: Profi Media

Bilanţul deceselor în urma inundaţiilor devastatoare din Kentucky a urcat la 30. În continuare sunt prognozate furtuni.

Inundaţiile provocate de ploi torenţiale în estul Kentucky au dus la moartea a cel puţin 30 de persoane, printre victime aflându-se şi copii, a precizat luni guvernatorul Andy Beshear, în timp ce autorităţile depuneau eforturi pentru a pune la dispoziţia miilor de rezidenţi strămutaţi hrană şi adăpost, informează Reuters.

Bilanţul deceselor este aşteptat să crească în continuare, a precizat guvernatorul într-o conferinţă de presă. A adăugat că autorităţile ştiu de existenţa altor cadavre care au fost recuperate, dar că nu pot confirma acele decese pentru moment.

''Ştim de existenţa unor alte cadavre peste cele 30 confirmate'', a spus guvernatorul.

 

''Şi ca şi cum lucrurile nu ar fi suficient de dificile pentru oamenii din această regiune, se vor confrunta acum cu ploi'', a spus el, adăugând că există ''un potenţial sever de furtună'' pentru ziua de luni.

Mai multe locuinţe din zonele cel mai grav afectate au fost luate de ape după mai multe zile de ploi abundente, pe care Beshear le-a descris ca printre cele mai grave din istoria Statelor Unite. Echipele de intervenţie au ghidat bărcile cu motor prin zonele rezidenţiale şi comerciale în căutarea victimelor.

Oficialii au avertizat că bilanţul deceselor ar putea creşte în continuare, ploile torenţiale care vor continua să cadă împiedicând eforturile de salvare. Serviciul Naţional de Meteorologie a prognozat mai multe runde de precipitaţii şi furtuni pentru ziua de marţi.

Cel puţin 16 decese au fost raportate doar în comitatul Knott, printre care cel puţin patru copii.

Beshear, care a declarat stare de urgenţă din cauza inundaţiilor, a precizat în weekend că autorităţile ''vor găsi cadavre săptămâni de acum încolo'' după ce salvatorii vor explora şi ţinuturi mai izolate.

Inundaţiile sunt al doilea dezastru major care loveşte Kentucky în ultimele şapte luni, după o serie de tornade care au dus la moartea a aproape 80 de persoane în regiunea vestică a statului în luna decembrie.

Preşedintele Joe Biden a declarat vineri stare de dezastru major în Kentucky, ceea ce face posibilă alocarea de fonduri federale.

Liniile de electricitate au fost avariate în multe zone, peste 15.000 de reclamaţii privind pene de curent fiind înregistrate până luni dimineaţă.