MENIU

Beligan, dezvăluiri emoţionante: "Timpul e o glumă proastă a unui calendar pe care nu îl recunosc"

Beligan, dezvăluiri emoţionante: "Timpul e o glumă proastă a unui calendar pe care nu îl recunosc"

S-a născut pentru teatru, iar acum, deşi are 96 de ani, Radu Beligan slujeşte tot teatrul. Maestrul a acceptat să vorbească, sincer şi deschis, într-un interviu pentru "ring", despre viaţa sa, actorie, condiţia actorului, dar şi despre lucrurile care şi-au pus amprenta asupra vieţii lui.

Unde este copilul Radu Beligan care mergea desculţ cu vaca?

În urmă cu un secol, ați putea adăuga. Un secol care a trecut ca o zi. Timpul este o glumă proastă a unui calendar pe care nu îl recunosc. Îmi place să spun că am acumulat tinereți succesive. Copilul care mergea desculț cu vaca e parte din mine, alături de bărbatul matur care a luat masa cu regina Angliei.

Faptul că tatăl dvs. a fost actor v-a influenţat în alegerea carierei?

Tatăl dvs. nu s-a bucurat de notorietatea dvs... Tatăl meu, Nicolae Beligan, a încheiat repede socotelile cu actoria, în urma unui conflict cu Mihail Sadoveanu, director pe atunci al Teatrului Național din Iași. Își dorea foarte mult să joace "Hamlet" și a avut cutezanța, tânăr fiind și la început de carieră, să meargă la Sadoveanu și să-i ceară măcar un matineu în care să dea viață depresivului prinț danez. Sadoveanu, muncit probabil de socoteli mai serioase, n-a găsit altceva mai bun de făcut și a aruncat după tata cu o călimară, stricându-i unicul costum. Tata a fost atât de afectat de scena asta, încât a renunțat la actorie și s-a făcut șef de gară. Pe mine m-a făcut ca să îl răzbun. Și, după câte se pare, mi-am îndeplinit misiunea.

L-aţi simțit pe scenă cu dvs.?

Nu doar pe scenă. Îl simt lângă mine în fiecare moment al zilei.

Mai multe articole despre:
teatru actor Radu Beligan