MENIU

Belarusul transferă sub controlul Rusiei un aerodrom-cheie de la granița cu Ucraina. MUTARE DECISIVĂ pregătită de Putin

Hartă Belarus/ Captură foto

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că Belarusul a transferat aerodromul din regiunea Gomel - din sudestul ucrainei - „sub controlul deplin al Rusiei” și în prezent există „activități de echipare a bazei militare ruse”, a anunțat Oleksiy Gromov, șef adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ucrainene.

"Belarusul a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, unde în prezent au loc lucrări de amenajare a unei baze militare. Pe acest aerodrom se află o subunitate de rachete Iskander-M şi una de sisteme antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse", spune generalul Gromov, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, Belarus aşteaptă să primească propriul sistem Iskander din Rusia, pentru care se pregăteşte intens. Acesta ar urma să fie instalat la unitatea militară a Brigăzii 465 de rachete a forţelor de infanterie din Belarus, în oraşul Osipovici, unde a fost demarată construcţia unor hangare.

La ora actuală, a spus Oleksii Gromov, nu există semne de formare a unor grupuri ofensive pe teritoriul Belarusului, dar sunt recrutaţi intens foşti militari în compania militară privată ‘Liga’ (noul nume al grupului rusesc de mercenari Wagner). Cu prioritate sunt recrutaţi foşti militari care au servit în forţele speciale sau ca piloţi.

În opinia sa, unităţi armate din Belarus ar putea fi antrenate în diversiuni împotriva Ucrainei, dar posibilitatea unei invazii la scară largă a Belarusului în Ucraina pare scăzută până acum, mai spune oficialul ucrainen.

Reamintim că, de la invazia Rusiei în Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Moscovei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti.

Trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.

Mai multe articole despre:
belarus aerodrom gomel ucraina invazie ucraina rusia