MENIU

Belarus acuză de terorism agenția de știri care este principala sursă de informații despre războiul din Ucraina

Procurorul general al Belarusului a cerut Curții Supreme să declare agenția NEXTA drept "organizație teroristă". Solicitarea vine în condițiile în care agenția, înființată în Belarus, dar cu cartierul general la Varșovia, este cea mai activă și urmărită sursă de informare, în special cu imagini, din zonele de conflict.

„Procurorul general Andrei Shved, în baza Legii Republicii Belarus „Cu privire la combaterea terorismului”, la propunerea președintelui Comitetului pentru Securitatea Statului, a trimis o cerere la Curtea Supremă prin care recunoaște organizația informală NEXTA cu substructurile sale NEXTA Live și LUXTA ca o organizație teroristă”, a transmite Nexta.

Solicitarea vine după ce Belarus a încercat, fără succes, să-l extrădeze din Polonia pe Stepan Putilo, fondatorul canalului NEXTA Telegram, pe cale-l acuză de organizarea unor revolte și acțiuni care încalcă ordinea publică, precum și de incitare la ură etnică.

Jurnalistul are statutul de refugiat politic în Polonia din 2021. Canalul și sigla NEXTA sunt recunoscute ca extremiste în Belarus ca urmare a rolului proeminent în coordonarea protestelor anti-Lukașenko din 2020.

Canalul de telegram al agenției are în prezent aproape 1,8 milioane de urmăritori, în creștere cu aproape 1 milion de la începerea războiului din Ucraina.