MENIU

Beatrice Mahler: Există riscul unei explozii de cazuri COVID-19. Mulți dintre cei infectați nu se mai testează ca să nu fie stigmatizați din cauza bolii

Beatrice Mahler, director Institutul „Marius Nasta”

Medicul Beatrice Mahler avertizează că s-ar putea ajunge la un nou val de infectări din cauza celor cu forme de COVID-19 care nu se prezintă la medic, de multe ori pentru a nu fi stigmatizați din cauza bolii. Managerul Institutului ”Marius Nasta” din Bucureşti spune că astfel își explică scăderea incidenței în Capitală, care a stat la baza anunțului relaxării restricțiilor începând de luni.

Beatrice Mahler susține că riscul cel mai mare în acest moment îl reprezintă cei care nu sunt luați în evidență deși sunt deja infectați, dar nu se prezintă pentru a fi testați, deseori pentru a evita posibila stigmatizare din cauza bolii. Astfel, în lipsa lipsa unor anchete epidemiologice, se poate ajunge la un nou val de îmbolnăviri, concluzionează medicul.

 „Pe mine mă îngrijorează un aspect: persoanele care se prezintă la Institutul Marius Nasta pentru a fi testate, sunt foarte puţine. Oamenii nu mai vin pentru test când sunt simptomatici, oamenii stau acasă simptomatici şi ajung să vină când au o insuficienţă respiratorie pe care ei o resimt ca şi stare de boală avansată. Ştiu sigur că sunt persoane care stau la domiciliu, cu simptomatologie de infecţie SARS CoV-2 şi nu solicită testare pentru că ei oricum ştiu ce diagnostic au. (...)

Din punctul meu de vedere, cel mai important motiv este stigma pentru că în momentul în care ai SARS CoV-2, şi spun asta din povestea colegilor mei care au trecut prin această boală, stigma cu care i-au tratat vecinii şi prietenii a fost extrem de impactantă pe viaţa lor şi pe trauma resimţită. Şi atunci preferă să se retragă, să treacă prin boală singuri, apoi să iasă fără să ştie lumea că ei au fost bolnavi. Există riscul ca, nefiind declanşată ancheta epidemiologică, o parte din prietenii şi cunoscuţii lor care nu sunt informaţi să fie bolnavi şi să nu ştie de unde s-au îmbolnăvit. Şi atunci putem să ne aşteptăm la o explozie de cazuri care să nu ştim de unde vine. Acesta este riscul pe care îl văd în acest moment”, a explicat Mahler, vineri seară, la o televiziune de știri. De aceea, medicul spune că cei care au trecut prin boală ar trebui neapărat ajutați să se reintegreze.

Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină de coronavirus care a fost depistată și în România, care se transmite mai ușor și are și o mortalitate mai mare, potrivit ultimelor date anunțate de cercetători. După un prim caz depistat pe 8 ianuarie, vineri, 22 ianuarie, alte două cazuri au mai fost confirmate.

„La început am avut doar informaţia că se transmite mai uşor, noua tulpină, acum ştim că mortalitatea este mai mare. Este de aşteptat ca atunci când apare o tulpină nouă, informaţiile despre ea să vină treptat, iar acest lucru trebuie să ne pună în gardă şi pe noi şi să ne facă atenţi şi să ne facă responsabili pentru că povestea coronavirus nu s-a încheiat”, a declarat Mahler.

„În acest moment avem un număr mai mic de cazuri, e adevărat că din cazurile internate, 80 la sută sunt pacienţi cu forme severe, pentru că în acest moment vin în spital persoanele care într-adevăr, nu au altă soluţie terapeutică, sunt multe care amână momentul internării. În terapia intensivă avem câteva locuri, puţine, dar ele există şi îţi permiţi să manageriezi situaţia fără să fii speriat că starea unui pacient din Secţie se va deteriora şi nu mai sunt paturi în terapia Intensivă. Lucrurile sunt, pot să spun, într-o direcţie bună. Mi-aş dori să putem păstra această linie. (...) În acest moment avem paturi libere atât în Secţie, cât şi în Secţia de Terapie Intensivă. Pot spune că nu am avut această situaţie de la sfârşit de august, început de septembrie. (...) Sper că lucrurile vor rămâne în acest platou (...), pentru că deja ştim că această tulpină din Marea Britanie se găseşte şi în România şi are transmitere comunitară”, a declarat Mahler, adăugând că speră că noua tulpină „nu va avea în perioada următoare un impact important asupra creşterii numărului de cazuri”.

Principala „armă”, deocamdată, în lupta coronavirusului, o reprezintă regulile de protecție și, bineințeles, vaccinul, care este o soluție pentru reducerea epidemiei pe termen lung, susține managerul Institutului „Marius Nasta”.

„În acest moment trebuie să ne gândim la două soluţii, soluţii pe termen mediu şi scurt sunt purtarea măştii - trebuie să rămână reguli de aur pentru următorul an. (...) Vaccinul vine ca o soluţie terapeutică, prima şi singura din acest moment, pentru infecţia SARS CoV-2. Cu siguranţă, în momentul în care o mare parte dintre noi vom fi vaccinaţi, speranţa unei vieţi normale este cea care cred că trebuie să ne motiveze pe toţi să mergem către această soluţie”, a mai declarat Beatrice Mahler.