MENIU

Bătălia de la Mariupol continuă! Este bombardată ultima redută a militarilor ucraineni - Azovstal, unde sunt și 1.000 de civili

Bătălia de la Mariupol continuă - Este bombardat puternic combinatul Azovstal unde se ascund și 1.000 de civili

Rușii continuă bombardamentele puternice în Mariupol odată cu ofensiva în Donbas, dictată de la Kremlin pentru preluarea sud-estului Ucrainei. Au început să tragă asupra combinatului Azovstal, unde se ascund aproape o mie de civili.

La Mariupol, continuă bombardamentele asupra civililor. Marți, rușii au început lovirea combinatului Azovstal. Aproximativ o mie de localnici se ascund acolo de atacurile rusești. Civilii, inclusiv femei, copii și bătrâni, se află în interiorul și subsolurile și tunelurile uzinei. Ei nu vor să plece să fie evacuați, pentru a nu ajunge în taberele „de filtrare” și de a nu fi trimiși în taberele din Rusia.

Foarte mulți dintre civili sunt rude ale luptătorilor ucrianeni.

Se trage cu artilerie și tancuri în sectorul rezidențial al districtului Levoberezhny, anunță consilierul primarului din Mariupol, Petr Andriușcenko, potrivit Unian.net.

Asaltul grupurilor asupra combinatului Azovstal a fost anunțat și de așa-zisul ministru de interne al republicii separatiste autoproclamate independente Donețk, Eduard Basurin. Iar șeful autoproclamatei „Republici Populare Donețk” Denis Pușlin a confirmat deja că obiectivul este de a „elibera”  Azovstal cât mai repede. 

Armata Rusiei a anunțat că deține controlul asupra celei mai mari pări din Mariupol. Termenul-limită impusă de Rusia pentru capitulare a fost ignorat de ultimii militari ucraineni care apără orașul-port. Luptătorii ucraineni s-au refugiat și apără Azovstal.

Potrivit consililerului primarulu iMariupol, pe 18 aprilie, ocupanții au permis accesul civililor în această zonă, astfel încât aceștia să poată lua lucruri din casele lor. Dar a fost doar o încercare de a pune din nou civilii în bătaia puștii.

„Având în vedere panglicile albe obligatorii cu care rușii se identifică, ocupanții continuă să folosească populația civilă drept „momeală” pentru lunetiştii ucraineni”, a spus consilierul primarului.

Potrivit primăriei Mariupol, în acest moment se știe despre patru lagăre de filtrare din raza orașului, în care cetățenii sunt ținuți înainte de a fi deportați în Federația Rusă. Există peste 20 de mii de oameni, potrivit Unain.net. În satul vecin Bezymyannoye există o altă tabără, în care sunt 5-7 mii de civili.

 În Mariupol sunt în prezent 100.000 de locuitori, iar alți 50.000 de civili așteaptă ajutor umanitar și așteaptă evacuarea în satele de la periferia orașului, potrivit primarului Vadim Boicenko.

Viktor Medvedciuk, al cărui naș este Vladimir Putin, capturat de forțele ucrainene, după ce a încercat să fugă din țară, acuzat de înaltă trădare, a cerut un schimb de prizonieri, în care acesta să fie predat rușilor în schimbul apărătorilor din Mariupol.