MENIU

Bătaie în Parlamentul Serbiei pe tema Kosovo. Președintele, huiduit

Conflict în Parlamentul Serbiei pe tema Kosovo. Foto: Twitter

Parlamentul Serbiei a fost zguduit de un conflict între mai multe formațiuni politice. Parlamentarii țării vecine s-au huiduit, îmbrâncit și doar intervenția unor colegi împăciuitori i-a ținut deoparte de a-și împărți pumni. Subiectul de la care au pornit tensiunile este unul delicat pentru politica Serbiei: concesiile cerute de blocul comunitar în privința Kosovo.

Sala care a găzduit adunarea parlamentară a Serbiei a degenerat joi în haos, în timpul discursului președintelui Aleksandar Vucic. Acesta i-a îndemnat pe aleșii țării vecine să rămână pe traseul spre Uniunea Europeană, chiar dacă blocul comunitar cere concesii "dureroase" în privința Kosovo.

Opozanții au afișat bannere pe care scria „Nu capitulării” și „Trădare”.

„Spectacolul legiuitorilor care s-au încăierat pe podeaua adunării din Belgrad, a scos la iveală rezistența cu care se va confrunta liderul sârb în încercarea de a ajunge la un acord în privința Kosovo, în loc să riște candidatura țării la UE”, a comentat Bloomberg.

Însoțit de huiduieli puternice din băncile opoziției, Vucic a declarat că parcursul european pe care îl urmărește "înseamnă investiții și standard de viață pentru noi, pentru salariile și pensiile noastre".

Dar perspectiva de a ajunge la un acord politic cu guvernul de la Pristina a fost prea mult pentru legislatorii care resping orice compromis privind declarația unilaterală de independență a Kosovo, mai scrie sursa citată. Coaliția lui Vucic controlează mai mult de 160 din cele 250 de locuri ale parlamentului.

Președintele Serbiei își menține poziția față de Kosovo și spune că Belgradul nu va recunoaște niciodată Kosovo ca stat independent și nici nu va accepta ca acesta să devină membru al Organizației Națiunilor Unite.

De cealaltă parte, însă, Prim-Ministrul din Kosovo, Albin Kurti, e de părere că Serbia trebuie să recunoască suveranitatea națiunii sale și să ofere autonomie sârbilor locali. 

Mai multe articole despre:
Serbia Parlamentul Serbiei Aleksandar Vucic Kosovo