MENIU

Bătaie ca-n filme, în Parlamentul Georgiei. De la ce a pornit totul VIDEO

Mamuka Mdinaradze a fost lovit cu pumnul în faţă de colegul său din opoziţie Aleko Elisaşvili

Bătaie generalizată, în Parlamentul Georgian, mărul discordiei fiind un controversat proiect care îi obligă pe cei din organizațiile care acceptă fonduri din străinătate să fie declarați „agenți străini”.

Imaginile difuzate de televiziunea georgiană arată cum Mamuka Mdinaradze, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Visul Georgian şi unul dintre promotorii proiectului de lege, a fost lovit cu pumnul în faţă de colegul său din opoziţie Aleko Elisaşvili în timp ce vorbea la pupitru.

Incidentul dintre cei doi a provocat o înfruntare între mai mulţi deputaţi, un eveniment care nu este străin de parlamentul georgian, unde dezbaterile zgomotoase au mai avut un astfel de epilog.

Visul Georgian a declarat la începutul acestei luni că va reintroduce o legislaţie care ar obliga organizaţiile ce acceptă fonduri din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini, altfel riscând să plătească amenzi. Proiectul este resuscitat la 13 luni după ce protestele de stradă au forţat guvernul să renunţe la acest plan.

Dacă va fi aprobat de membrii Comisiei pentru afaceri juridice a legislativului, care este controlată de Visul Georgian şi de aliaţii săi, proiectul de lege privind agenţii străini poate trece la o primă lectură în parlament.

Proiectul de lege a tensionat relaţiile cu ţările europene şi cu Statele Unite, care au declarat că se opun adoptării sale. Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, a declarat că această măsură este incompatibilă cu valorile blocului european.

Georgia urmează să organizeze alegeri până în octombrie. Sondajele de opinie arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid, dar a pierdut teren din 2020, când a obţinut o majoritate strânsă.