MENIU

Bătaia nu e ruptă din rai! Ce greşeli fac părinţii români în creşterea şi educarea copiilor?

<p>Bătaia nu e ruptă din rai! Ce greşeli fac părinţii rom&acirc;ni &icirc;n creşterea şi educarea copiilor?</p>

„Bătaia e ruptă din rai” şi „copiii cresc şi singuri”, aceste vechi proverbe sunt încă actuale în multe familii din ţara noastră, în special în cele care provin dintr-un mediu social defavorizat. În acest context, UNICEF şi mai multe ONG-uri, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, încearcă să schimbe mentalitatea românilor în privinţa educaţiei copilului, oferind părinţilor cursuri gratuite.

Cursurile îi ajută pe părinţi să înţeleagă cum ar trebui să comunice cu copilul şi cum să îi ofere dezvoltarea de care acesta are nevoie pentru a ajunge un adult sănătos şi responsabil.

Cursurile gratuite de parenting se fac în anumite grădiniţe din întreaga ţară, unde au fost înfiinţate centre de resurse pentru părinţi. La un curs se formează grupuri de câte 10-15 părinţi. Aceştia vor discuta între ei, dar şi cu un educator special pregătit, despre problemele care apar în relaţia lor cu copilul şi vor afla care sunt cele mai bune soluţii.

Din păcate, în special în mediul rural, în familiile foarte sărace sau în comunitatea de romi, predomină o mentalitate mai veche privind educaţia copilului. Acestea înclud inclusiv pedepse corporale pentru copilul care greşeşte, îngrădirea libertăţii sale individuale şi neimplicarea tatălui în educarea micuţului.


Un studiu realizat anul trecut de UNICEF arată că numai 50% dintre copiii de 0-6 ani sunt incluşi într-un sistem de educaţie timpurie, respectiv merg la creşe sau la grădiniţe şi doar 66% dintre micuţi au acces la cărţi, scrie Adevarul.ro.

Există şi o componentă pozitivă arătată de acest studiu, şi anume că 72% dintre copii se joacă mult, mai ales în aer liber, educaţia prin joc fiind deosebit de importantă.

În privinţa relaţiei dintre copil şi părinte, încă există mentalitatea de a-l pedepsi pe cel mic pentru greşeli. Peste 30% dintre părinţi consideră pedeapsa un lucru necesar şi 54% dintre ei ridică vocea la copil atunci când acesta a greşit. Procentul celor care îşi lovesc copilul este de 11%.

Deşi 87% dintre părinţi spun că este bine ca un copil să-şi exprime propriile păreri, cei mai mulţi preferă de fapt un copil ascultător, nu unul independent.

O altă problemă arătată de studiul UNICEF este lipsa de implicare a tatălui în activităţi cu copilul. Doar 54% dintre taţi îşi iau copilul în braţe în fiecare zi, iar acest lucru îl va împiedica pe micuţ să-şi dezvolte curajul, încrederea în sine.

Mai multe articole despre:
copii greşeli educare cursuri parenting