MENIU

Băsescu la "Culisele statului paralel": Dacă voiam, puteam să-l schimb pe Coldea, dar erau alte calcule

Băsescu la

Fostul președinte Traian Băsescu a explicat, în exclusivitate la "Culisele statului paralel", de ce l-a numit pe Florian Coldea adjunct al SRI și, mai ales, de ce nu l-a schimbat, atunci când a avur semnale în acest sens. 

Traian Băsescu a intervenit în direct la Realitatea Plus, în emisiunea "Culisele statului paralel", pentru a face câteva precizări după dezvăluirile fostului ofițer SRI Daniel Florea despre ascensiunea lui Florian Coldea până la poziția de adjunct al serviciului.

"Coldea nu a fost avansat prim-adjunct înainte de misiunea din Irak (eliberarea jurnaliștilor români răpiți în Irak, în 2005 -N.R.) și habar n-aveam că se coupa pe relațiile cu servcii străine pe probleme antitero.(…) L-am avansat după ce a revenit în Irak, în momentul în care oricum trebuia să schimb toți adjuncții de la SRI. Am promovat un ofițer tânăr, asta am gândit," a precizat fostul președinte.

Anca Alexandrescu: Ulterior, când s-a mai pus problema schimbării lui din funcție, de ce nu ați făcut-o?

Dacă aș fi vrut, l-aș fi schimbat, dar au fost chestiuni de calcule.

După tot ce ați aflat despre Coldea, dacă ați mai fi președinte, l-ați mai menține în funcție?

Da, dar nu l-aș mai lăsa 8 ani. Patru ani i-ar ajunge.

La tineri apare o problem. Ce n-am înțeles eu la vremea respectivă este că oamenii înaintați la vârste foarte fragede în funcții așa de înalte își termină mandatele foarte de tineri și nu le place să se întoarcă de unde au fost promovați și de atunci începe o adevărată bătălie pentru putere. Asta e sfatul meu pentru cei care dețin puterea, numiți oameni cu experiență, care să nu-și pună problema ce fac în următorii 20 de ani, dacă revin la baza ierarhiei profesionale," a afirmat fostul președinte al țării.