MENIU

Baronul șpăgar de Vaslui, luat la puricat și de ANI - Verificări la sânge ale averii uriașe a lui Dumitru Buzatu, după o viață de bugetar

Dumitru Buzatu a intrat și în vizorul Agenției Naționale de Integritate după Direcția Națională Anticorupție. Averea baronului de Vaslui, fost președinte al Consiliului Județean, arestat preveentiv pentru mita luată, este luată la puricat și de inspectorii ANI, anunță Realitatea PLUS.

 

Dumitru Buzatu, cu cinci mandate la conducerea Consiliului Județean al celui mai sărac județ din România, a intrat în vizorul Agenției Naționale de Integritate. Averea sa este verificată de inspectorii ANI, potrivit Realitatea PLUS, după ce și Direcția Națională Anticorupție a anunțat deja că face verificări legate de toate veniturile obținute de Buzatu.

Procurorii DNA au inițiat o verificare a întregii averi a baronului de Vaslui. În cazul în care vor identifica neconcordanțe între averea sa declarată legal și veniturile obținute, vor solicita confiscarea proprietăților și a fondurilor din conturile sale.

Dumitru Buzatu a declarat, potrivit ultimei sale declarați ide avere, din acest an, 14 case si terenuri, la capitolul venituri încasând și indemnizația de președinte de consiliu județean, dar și pensii speciale, ca indemnizație pentru cele trei mandate de deputat, între anii 1992-2004. 

Potrivit Realitatea PLUS, există suspiciuni referitoare la modul în care Dumitru Buzatu și-a adunat această avere ca președinte al Consiliului Județean Vaslui, unul dintre cele mai sărace județe din țară. 

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant cu o mită de 1,25 milioane de lei în portbagaj vineri seară, 22 septembrie. El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru luare de mită.

Momentul în care Buzatu primește mega-șpaga în portbagaj. ”Sărut mâna! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie!”

In momentul flagrantului, Buzatu a declarat initial ca banii descoperiti in portbagajul masinii sale sunt imprumutati, dupa care a revenit asupra acestei declaratii. 

Dumitru Buzatu, șeful celui mai sărac judeţ din ţară, a căzut în plasa DNA chiar pe malul lacului deținut de cel care l-a turnat la Procuratură și va sta pentru 30 de zile în spatele gratiilor.

Imagini HALUCINANTE. Momentul în care baronul șpăgar Dumitru Buzatu este oprit de procurori deghizați în pescari - VIDEO

Şeful CJ Vaslui terminase partida de pescuit împreună cu șefa cabinetului său Ana Maria Obreja, directorul de la asistență socială Dragoș Cazacu, chiar pe domeniul prietenului său Emil Savin.

 

AVEREA IMPRESIONANTĂ A „BUGETARULUI DE-O VIAȚĂ” DUMITRU BUZATU

În anul 2022, Buzatu a avut un salariu de la Consiliul Județean în valoare de 164.268 de lei. La acest venit s-a adăugat pensia pentru limită de vârstă de 95.820 de lei și pensia specială ca fost parlamentar de 73.372 de lei. În total, este vorba despre o sumă de circa 330.000 de lei, adică aproximativ 28.000 de lei lunar (5.600 de euro).

Conform declarației de avere, Dumitru Buzatu este proprietarul a nouă terenuri, patru dobândite prin contract de vânzare cumpărare iar cinci prin ”altele”. Două terenuri sunt deținute în cotă parte, restul exclusiv de Dumitru Buzatu.

Cel mai mic teren are 500 de mp, iar cel mai mare 46.000 de mp. Patru terenuri sunt agricole, două forestiere, două intravilane, iar unul se află în „altă categorie”. Două terenuri au fost obținute în 2006, două în 2008 și restul de 5 în 2018.

El deține două autoturisme, o șalupă și o rulotă. În 2022, a înstrăinat către fiul său o casă de locuit, un teren intravilan și un teren agricol. Dumitru Buzatu are trei conturi în bănci și un credit în bancă pe cinci ani, scadent în 2026 în valoare de 205.202 lei.

În declarația de avere completată de Dumitru Buzatu în data de 13 iunie 2023, acesta scrie că în data de 18 noiembrie 2022 i-a donat fiului său o casă de locuit și un teren intravilan. În luna martie, anul trecut, președintele Consiliului Județean Vaslui i-a mai donat lui Tudor Buzatu un teren agricol, fără a preciza însă localitatea.

Președintele CJ Vaslui mai are cinci locuințe aflate pe raza comunei Zăpodeni, construite în perioada 2013 – 2019 și au suprafețe cuprinse între 63 și 520 de metri pătrați. Toate cele cinci imobile au fost trecute ca „alte categorii de bunuri imobile”.