MENIU

Barem Biologie Anatomie Bacalaureat 2015. Calculează-ți nota la ultima probă de la BAC 2015

<p>REZULTATE BACALAUREAT 2015. Notele la Bac au fost afișate pe EDU.RO</p>

Barem Biologie Anatomie Bacalaureat 2015. Cei mai mulți dintre cei peste 150.000 de elevi care au susținut examenul de Bacalaureat 2015 au optat să susțină ultima probă scrisă la Biologie Anatomie.

În acest articol, găsiți atât subiectele pe care le-au primit cât și baremul la Biologie Anatomie de la BAC 2015.

SUBIECTE BIOLOGIE ANATOMIE BACALAUREAT 2015

Candidații au avut de rezolvat trei subiecte a câte 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.

CITIȚI TOTUL DESPRE BACALAUREAT 2015 AICI

Zeci de mii de absolvenți de a XII-a vor încerca, după Bacalaureat 2015, să obțină un loc la o facultate de medicină din țară. Proba la Anatomie - Biologie de la Bacalaureat 2015 nu ar trebui să fie prea complicată pentru acești elevi, întrucât subiectele sunt mult mai ușoare decât cele de la admiterea la medicină.

BACALAUREAT 2015 SUBIECTE BIOLOGIE. Ultima probă a BAC-ului

Ca de obicei, examenul Bacalaureat 2015 la Anatomie - Biologie a început la ora 9, iar elevii au avut la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele. Este ultima probă de la Bacalaureat 2015, iar apoi elevii nu vor avea decât să aștepte rezultatele de la Bacalaureat 2015, care vor fi afișate marți, 7 iulie, la avizierele centrelor de examinare, dar și pe internet, pe edu.ro. Tot pe 7 iulie, elevii vor avea șansa de a depune contestații, iar pe 10 iulie vor fi publicate rezultatele finale ale examenului.

Realitatea.net vă prezintă astăzi, în acest articol, subiecte, barem și rezolvări la Bacalaureat 2015 Anatomie - Biologie.

Barem Biologie Anatomie Bacalaureat 2015. Iată subiectele de la BAC 2015

Subiectul I Barem Biologie Anatomie Bacalaureat 2015

A. Scrieți, pe foaia de examen, noțiunile cu care trebuie să completați spațiile libere din afirmația următoare, astfel încât aceasta să fie corectă

În procesul de eliminare, urina din ... ajunge în vezica urinară, apoi în .... (4 puncte)

B. Numiți două vase de sânge care aparțin circulației mari a sângelui. Asociați fiecare vas de sânge numit cu tipul de sânge transportat (6 puncte)

C. Scrieți, pe foaia de examen, litera corespunzătoare răspunsului corect. Este corectă o singură variantă de răspuns. (10 puncte)

1. Capacitatea vitală reprezintă:

a) capacitatea pulmonară (totală) + volumul curent + volumul rezidual
b) capacitatea pulmonară (totală) + volumul rezidual
c) volumul curent + volumul inspirator de rezervă + volumul expirator de rezervă
d) volumul inspirator de rezervă + volum expirator de rezervă

2. Cauza diabetului zaharat este dereglarea activității:

a) ovarului
b) pancreasului endocrin
c) tiroidei
d) testiculului

3. Oasele care aparțin scheletului membrului inferior sunt:

a) carpienele și metacarpienele
b) clavicula și radiusul
c) omoplatul și humerusul
d) tarsienele și metatarsienele

4. Gonade sunt:

a) ovarele
b) ovulele
c) spermatozoizii
d) suprarenalele

5. Celulele cu bastonașe:

a) asigură vederea colorată
b) conțin pigmenți
c) sunt localizate în coroidă
d) sunt stimulate de substanțe chimice

D. Citiți cu atenție afirmațiile următoare. Dacă apreciați că afirmația este adevărată, scrieți pe foaia de examen, în dreptul cifrei corespunzătoare afirmației, litera A. Dacă apreciați că afirmația este falsă, scrieți, pe foaia de examen, în dreptul cifrei corespunzătoare afirmației, litera F și modificați parțial afirmația pentru ca aceasta să devină adevărată. Nu se acceptă folosirea negației.

1. În timpul unei inspirații normale, presiunea aerului din plămâni crește.

2. Cistita, anexita și glomerulonefrita sunt afecțiuni ale sistemului excretor.

3. Biocenoza și biotopul sunt componente ale unui ecosistem.

Subiectul al II-lea Barem Biologie Anatomie Bacalaureat 2015

A. ARN-ul mesager este unul din tipurile de ARN implicate în procesul de biosinteză proteică (18 puncte)

a) Numiți un tip de ARN implicat în procesul de biosinteză proteică, precizând o caracteristică și funcția îndeplinită de acesta.

b) Sinteza unei proteine se realizează pe baza informației unui fragment de ADN bicatenar, alcătuit din 888 nucleotide, dintre care 364 conțin guanină. Stabiliți următoarele:

- numărul nucleotidelor cu timină conținute de fragmentul de ADN bicatenar
- secvența de nucleotide din catena de ADN 5'-3' complementară, știind că, pe catena '3-'5, secvența de nucleotide este următoarea: CGAGTT
- numărul codonilor din catena de ARN mesager sintetizat prin transcripție
- numărul legăturilor triple din fragmentul de ADN bicatenar

c) Completați problema de la punctul b) cu o altă cerință pe care o formulați voi, folsind informații științifice specifice bilogiei, rezolvați cerința pe care ați propus-o

B. Două persoane au nevoie de transfouzie cu o cantitate mică de sânge. Știind că, pe suprafața hematiilor unei persoane se află ambele aglutinogene/antigene (A și B), iar pe suprafața hematiilor celeilalte persoane se află doar aglutinogenul/antigenul A, stabiliți următoarele: (12 puncte)

a) grupele de sânge ale celor două persoane care au nevoie de transfuzie

b) un exemplu de grupă de sânge a unui potențial donator comun pentru cele două persoane

c) consecința în cazul transfuziei cu sânge provenit de la un donator incompatibil din punctul de vedere al sistemului Rh

d) Completați această problemă cu o altă cerință pe care o formulați voi, folosind informații științifice specifice biologiei, rezolvați cerința pe care ați propus-o.

Subiectul al III-lea Barem Biologie Anatomie Bacalaureat 2015

1. Digestia este una dintre funcțiile organismului uman. (14 puncte)

a) Caracterizați un suc digestiv care participă la transformările chimice ale alimentelor în intestinul subțire precizând: numele sucului digestiv, un exemplu de enzimă din compoziția acestuia, un exemplu de susbstanțe asupra cărora acționează enzima respectivă.

b) Scrieți un argument în favoarea importanței cunoașterii unor noțiuni elementare de igienă și de patologie în ceea ce privește digestia.

C) Construiți patru enunțuri afirmative, câte două pentru fiecare conținut, utilizând limbajul științific adecvat.

Folosiți, în acest scop, informații referitoare la următoarele conținuturi:
-Transformări fizico-chimice ale alimentelor în cavitatea bucală
-Absorbția intestinală.

2. Sistemul nervos, analizatorii, sistemul muscular, sistemul osos și glandele endocrine participă la realizarea funcțiilor de relație ale organismului (16 puncte)

a) Enumerați cele trei segmente ale unui analizator
b) Explicați în ce constă funcția reflexă a sistemului nervos somatic
c) Alcătuiți un minieseu intitulat ”Principalele grupe de mușchi scheletici”, folosindn informația științifică adecvată.

În acest scop, respectați următoarele etape.
- enumerarea a șase noțiuni specifice acestei teme
- construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din amximum trei-patru fraze, folosind corect și în corelație noțiunile enumerate

Perle Bacalaureat 2015. Absolvenţii de liceu de la profilul Real au avut la subiectul al III-lea al probei de Limba şi literatura română de caracterizat un personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu, scrie Adevărul.

Elevii trebuiau să precizeze curentul şi epoca în care se încadrează autorul repectiv, să scrie despre arta construirii personajului. Unul dintre candidaţi a „croit“ o caracterizare cel puţin interesantă a Otiliei, personajul din „Enigma Otiliei“. „Otilia era o tipă introvertită, pentru că nu avea cont de Facebook, nici Twitter, nu se bucura de avantajele lumii online. Nu avea unde se „spovedi“ în faţa prietenilor din listă şi nu numai. Şi eu am crescut fără părinţi de mică, la fel ca Otilia, îi înţeleg tristeţea.“

Candidatul atinge şi povestea de iubire dintre Otilia şi Felix. „Otilia era un bun psiholog, în sensul că i-a citit gândurile lui Felix. O apreciez pentru că şi-a sacrificat iubirea, pentru a nu-i sta în calea carierei. Şi eu am făcut la fel, când am aflat că iubitul meu vrea să lucreze în Olanda“.

Perle Bacalaureat 2015. Candidaţii au avut la subiectul al doilea al probei de redactat, după anumite cerinţe, un text argumentativ despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă. Elevii ar fi trebuit să puncteze avantajele mişcării fizice, atât pentru sănătatea fizică, cât şi pentru psihic. Unul dintre candidaţi a scris pe foaia de examen: „E important să faci sport. Mulţi suntem în pericol să uităm mersul pe jos, sărim în maşină când mergem câţiva metri până la magazin, la sala de sport, la fast-food. Ce mai, am uitat să mai fugim la stadion, în parc, jucăm fotbal pe tabletă “.

La cerinţa a treia de la primul subiect, elevii trebuiau să construiască o locuţiune/expresie care să conţină cuvântul „viaţă“. Unul dintre candidaţi pare să se fi inspirat din viaţa politică a României. „Politic, Ponta şi-a luat viaţa cu operaţia în Turcia“.

”Ruxandra era foarte îndragostită de muzician îi voia banii, de fapt asta se întampla şi pe vremea aia cu banii. Femeile voiau statut. Profa ne-a zis ca perioada asta interbelica a fost cea mai smechera dintre toate, femeile aşteptatau iar bărbaţii munceau dar dădeau dovadă de bărbăţie.”

Perle Bacalaureat 2015. ”Notăţiile autorului sunt să ne impresioneze pe noi cititorii dacă om mai fi sau ele pot sa accentueze sau să aplaneze drama dintre cele doua personaje.”

”Pe mine sportul nu mă ajuta deoarece după o noapte de băută cu băieţii în cartier nu mai am timp să fac şi sport. La educaţie fizica proful ne-a spus că si relaţiile intime intra in sport deci şi ăsta e un sport.”

”În concluzie toţi ăştia bogataşii fac sport deoarece au bani să meargă pe la tot felul de săli şi saloane.”

”Scriitorul e stingherit în societate se simte ca un frustrat sau poate este şi de aceea vrea sa scrie să se scufunde în necazuri. Viaţa lui e chiar tristă nu poţi judeca un asemenea sensibil.”

”Personajul lui Moromete este personajul central, chiar Tudor Calaraşu participa la acţiune, aveau 10 copii şi o pisică pe Bisisica.”

Perle Bacalaureat 2015. Importanţa sportului: ”Mama îmi dă 1500 de lei lună să merg la una dintre cele mai de lux săli”
”Romanul Povestea lui Harap Alb a aparut în revista Literatorul în anul 1840 la Iaşi chiar în Dacia literara a lui Kogălniceanu.”

”Scenele reprezentative din romanul Morometii sunt: Ca să se mire prostii şi s-au mirat atunci cand au văzut că nu mai au arborele în curte şi alta e cand le frige băietilor o bataie ca-n zona de nord a ţării.”

”Ela era o curvă deoarece s-a combinat cu unul la Odobeşti iar Stefan un frustrat psihopat că suferea dar ce nu mai erau femei în lumea asta?”

”Harap Alb e prea tare ajunge pe un alt tărâm şi o recuperează pe fata lui Roş.”

”Eram însurat de 7 ani cu o colega de la psihologie, Camil vrea să zică că suferea.”

”Ion o violează pe Ana pe dupa sobă în timp ce tatso sforăia. O lasă borţoasa şi face un plod apoi ăsta inteligent din fire îi ia pamânturile, şmecher baiat.”

Perle Bacalaureat 2015. ”Catinca îl certa pe Moromete că fuma mult. Un exemplu îl constituie şi faptul ca mama îl cearta pe bunicul când bea.” ”

”Profa de română nu ne preda nimic ne punea să copiem dintr-o carte zicea că are salariul prea mic ca să facă una ca asta.”

”Liviu Rebreanu este cel mai de seama poet al regiunii Moldova, a scris în perioada paşoptistilor alături de Sadoveanu şi de Bacovia.”

Perle Bacalaureat 2015. ”Romanul Plumb a lui Rebreanu este o artă poetică deoarece prezintă drama unui ţăran într-un cavou.”

”Familia Moromete s-a distrus pe sine însăşi când a început să bea Ilie cu tovaraşii lui pe la poiana lui Iorgu Iovan.”