MENIU

Bărbatul care şi-a incendiat celula, la Penitenciarul Rahova, este cunoscut cu probleme psihice

Bărbatul care şi-a incendiat celula, la Penitenciarul Rahova, este cunoscut cu probleme psihice

Bolnav psihic şi lăsat singur în celulă nesupravegheat între saltele. Este tratamentul aplicat de Penitenciarul Rahova deţinutului care şi-a incendiat celula. Asta, în condiţiile în care un alt condamnat le-a cerut gardienilor să-l mute pe bărbat într-un loc în care să poată primi ajutor.

Ministrul Justiţiei recunoaşte că bărbatul care a dat foc la saltele avea probleme psihice.

"Se afla singur în camera de detenţie. Are, am înţeles, nişte probleme, constatate, nişte probleme de sănătate mentală. Era, repet, singur în această cameră. Şi-a incendiat cazarmamentul, deci saltelele de acolo, după care s-a refugiat în grupul sanitar", spune Raluca Prună.

Deşi era cunoscut că poate avea probleme de comportament, bărbatul a fost lăsat cu bricheta la el.

"Regulamentul de aplicare a legii 254 prevede posibilitatea de a deţine asupra fiecăruia dintre ei, în cazul fumătorilor, brichetă pentru aprinderea propriilor ţigări. De aceea avea bricheta asupra lui", a declarat purtătorul de cuvânt al Peniteciarului Rahova, Gabriela Livadaru.

Aceeaşi lege prevede alte drepturi pentru deţinuţi, cum ar fi comunicarea on-line, dar multe dintre ele nu sunt respectate. În continuare, drepturile condamnaţilor sunt încălcate, spun rudele acestora. De exemplu, în urma incendiului, la spital au ajuns doar gardienii, nu şi deţinuţii care s-au plâns că le este rău.

"Tuşesc, îi ustură plămânii mi-au spus, şi că se simt rău! Sunt vreo 4-5 persoane care se simt rău!", spune tatăl unui deţinut.

Informaţia este confirmată şi de soţia unui alt deţinut.

"La orele 21:40, a început focul iar soţul meu a fost ţinut în cameră până la 22:32, intoxicându-se cu monoxid de carbon", spune aceasta.

În acelaşi mesaj trimis pe adresa projustitie@realitatea.net, femeia mai povestește că soţul ei le-a cerut gardienilor să aibă grijă de bărbatul cu probleme, dar aceştia l-au ignorat.

"Nu a fost vorba de nici o revoltă pentru că deţinutul nu avea televizor în cameră pentru a vedea ceea ce s-a spus pe post de către doamna ministru Prună. Soţul meu era la o cameră diferenţă de acest deţinut bolnav psihic. De două zile, soţul meu a rugat majorii si ofiţerii (…) să îl mute în camera supravegheată video pentru persoane cu dizabilităţi psihice, iar după două zile a pus toate saltelele în mijlocul camerei si nu s-a luat absolut nicio măsură. (…) Vă rog frumos să verificati fişa acestui deţinut şi o să aflaţi că era bolnav psihic", a scris femeia.

Bărbatul care şi-a dat foc duminică seara se află în continuare internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar. Potrivit medicilor, acesta este intubat, iar starea lui de sănătate este stabilă. Zilnic, acestuia i se face bronhoscopie pentru că are arsuri ale căilor aeriene.