MENIU

Barack Obama a ajuns la fel de nepopular ca George W. Bush

Obama şi Bush, la acelaşi nivel de "simpatie populară"

Un nou sondaj de opinie, publicat joi, sugerează că preşedintele american Barack Obama este la fel de nepopular ca predecesorul său George W. Bush, potrivit unui sondaj CNN/ORC.

Potrivit sondajului publicat joi, 51 la sută dintre americani au o părere nefavorabilă despre Bush, aceeaşi proporţie înregistrând şi Obama. Rata de aprobare a actualului preşedinte este de 47 la sută, un nou record negativ pentru el, aproape la fel cu cea a lui Bush, de 46 la sută.

Obama a început în forţă, cu o susţinere foarte mare din partea populaţiei dar, aşa cum au anticipat mulţi, aceasta a scăzut treptat. În 2010, rata de aprobare a preşedintelui a scăzut dramatic, dar a rămas în jurul a 50 la sută până la campania prezidenţială din 2012.

"Aceasta este prima dată într-un sondaj CNN când majoritatea americanilor are o opinie nefavorabilă despre Obama", susţine directorul departamentului de sondaje al CNN. Keating Holland. "Iar rata de dezaprobare de 51 la sută este mai mare decât cea a aprobării, tot pentru prima dată", afirmă el.

În ceea ce îl priveşte pe Bush, acesta a crescut în sondaje gradual în ultimii ani după ce a părăsit Casa Albă, iar în prezent este aproape la egalitate cu Obama.

Rata de aprobare a lui Hillary Clinton a scăzut, de asemenea, de când aceasta a renunţat la funcţia de secretar de Stat, de la 67 la sută în martie 2013 la 59 la sută în toamnă, 57 la sută în martie şi 55 la sută în prezent.

Scăderea era de aşteptat, întrucât Clinton a făcut trecerea de la şefa diplomaţiei americane la potenţial candidat democrat la prezidenţiale.

"Funcţia de secretar de Stat este văzută deseori ca una non-politică, non-partizană şi acest lucru s-a văzut în rata de aprobare a lui Clinton când conducea Departamentul de Stat", a declarat Holland.

În ceea ce le priveşte pe primele doamne, Barbara Bush se situează la 71 la sută, Laura Bush la 68 la sută, iar Michelle Obama la 61 la sută opinii favorabile.

Sondajul CNN a fost realizat de ORC International în perioada 29 mai - 1 iunie, pe un eşantion format din 1.003 adulţi intervievaţi prin telefon. Marja de eroare este de plus sau minus 3 puncte procentuale.

Mai multe articole despre:
SUA George Bush preşedinte SUA Barack Obama