MENIU

Bănicioiu apără medicii de la Spitalul din Curtea de Argeş: O amendă nu poate recupera viaţa unui om

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat la Realitatea Tv legat de cazul copilului de 7 ani mort la Spitalul din Curtea de Argeş că pentru zona respectivă nu există nicio alternativă şi că a existat o amendă.

"Nicio amendă, nicio o astfel de situaţia nu poate recupera viaţa unui om", a spus ministrul Sănătăţii, adăugând că în România, cazurile de malpraxis sunt la nivelul mediei europeane.

"Nu trebuie văzute lucrurile aşa. Într-un spital trebuie să existe încredere", a afirmat ministrul. Acesta a adăugat că în 2010 se dorea închiderea spitalului şi că se bucură că nu l-a înschis.

Bănicioiu a mai spus că important este să nu se mai întâmple. "Noi am considerat că a fost management de caz defectuos. Cei doi pediatrii au fost suspendaţi şi s-a acordat o amendă", a continuat ministrul Sănătăţii.

Acesta mai spus că la fiecare sesizare, Ministerul se duce în control pentru a vedea dacă lucrurile sunt respectate.

În plus, ministrul Sănătăţii spune că şi acum este o echipă a Ministerului care discută cu medicii de la Spitalul din Curtea de Arges.

"Deocamdată ceea ce au găsit colegii sunt anumite inadvertenţe", a continuat acesta, explicând că ancheta internă este asumată de cei care au făcut-o.

"Sunt suspiciuni pe care vreau să le iau în considerare la modul cel mai serios", a completat Nicolae Bănicioiu.

Ancheta internă arată că de vină sunt doar simptomele

Rezultatele anchetei interne, la spitalul din Curtea de Argeş, arată că de vină sunt doar simptomele, care au indicat o altă boală și că analizele ar fi fost inutile.

"Diagnosticul la internare și pe parcursul internării a fost susţinut de simptomatologia copilului. Investigaţiile de laborator, la dispoziţia medicilor curanţi, nu ar fi putut să aducă elemente vizavi de reorientarea diagnosticului", a declarat directorul medical al Spitalului Municipal Curtea de Argeș, Marian Hiru.

Rezultatele anchetei contrazic declaraţiile mai multor cadre medicale - unele chiar din spitalul de la Curtea de Argeş - care, imediat după desesul copilului, au recunoscut că Andrei ar fi putut fi salvat, dacă vreun medic l-ar fi ascultat măcar cu stetoscopul.

"Decesul a survenit datorită unei insuficiențe respiratorii acute, generate de pneumopatie şi o altă infecţie acută la nivelul miocardului. Este vorba despre o deficienţă în acordarea asistenţei medicale", preciza, pe 21 aprilie, şeful Serviciului de Medicină Legală Argeş, Dan Manu.

"Numai radiografia pune diagnosticul de ce spuneţi dumneavoastră. Dacă este examinat clinic corect, ascultat corect pulmonar se pune diagnosticul şi fără radiografie în caz de pneumonie", declara, la aceeași dată, directorul Spitalului Municipal Curtea de Argeș, Ionela Dăneț.

Iniţial, Andrei a fost diagnosticat cu gastroenterocolită de medicul pediatru care nu a recomandat analize de sânge sau radiografie. Deşi copilul se simţea din ce în ce mai rău, niciun alt doctor nu i-a făcut analize şi nu a permis transferul lui la alt spital.

Andrei Turcu a murit în braţele mamei lui, la 24 de ore de la internare. Suferea de fapt de pneumonie şi avea şi probleme cardiace.

Alte două anchete sunt acum în curs. Este vorba despre cea a Colegiului Medicilor, instituţie unde cei doi medici au fost chemaţi astăzi, dar şi cea a Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş.