MENIU

Banca Mondială recomandă României impozitarea progresivă: Sistemul fiscal de la noi, neechitabil

Banca Mondială recomandă României impozitarea progresivă

Apar noi informații din recomandările făcute în raportul Băncii Mondiale pentru România. Conform directorului executiv al organizației patronale Concordia, Radu Burnete, care susține că a făcut rost de document înainte ca acesta să fie făcut public, oficialii de peste hotare ar cere româniei să elimine multe din facilitățile fiscale pe care le are în prezent, dar și să adopte impozitul progresiv - așadar cei cu venituri mai mari să plătească și taxe mai mari.

Conform raportului Băncii Mondiale, citat de directorul patronatului Concordia, România ar avea printre cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeană, raportat la produsul intern brut. Țara noastră ar fi ajuns în această situație din mai multe motive. Printre ele, tratamentul fiscal preferențial extins: așadar obligații fiscale mai mici pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi cei din IT. Printre cauze se nunără și impozitul mic pe venit dar și TVA-ul scăzut pentru anumite bunuri și servicii. Rezultatul? Un sistem fiscal dezechilibrat, în care, uneori, cei care câștigă mai puțin ajung să plătească mai mult la stat.

Banca Mondială vine și cu soluții, despre care spune că trebuie implementate unitar, așadar nu una sau două. În primul rând, analiștii băncii spun că este nevoie de digitalizarea și reforma Agenției Naționale de Administrație Fiscală. Totodată, sistemul de impozitare ar trebui regândit și transformat într-unul progresiv: așadar, cei cu venituri mai mari să plătească dări mai mari către stat, iar cei cu venituri mici să plătească mai puțin. În final, analiștii cer renunțarea la cotele reduse ale Taxei pe Valoare Adăugată pentru anumite produse și servicii, dar și la beneficiile fiscale acordate microîntreprinderilor. 

CONSTATĂRILE BĂNCII MONDIALE
- România are printre cele mai mici venituri fiscale din UE: 26,3%
- Tratament preferențial extins, excepții pentru categorii de angajați și afaceri
- Impozit mic pe venit
- Povara fiscală este mai mare pentru cei cu venituri mici
sursa: Facebook/Radu Burnete

SOLUȚIILE PROPUSE DE BANCA MONDIALA
- Reforma și digitalizarea ANAF
- Regândirea sistemului de impozitare și transformarea lui într-unul progresiv
- Renunțarea la cotele reduse de TVA și restrângerea facilităților fiscale pentru microîntreprinderi
sursa: Facebook/Radu Burnete 

Mai multe articole despre:
banca mondiala raport venituri