MENIU

Banca Elveției modifică din nou cursul francului

Francul elvețian dă bătăi de cap românilor

Banca Elveției nu și-a retras cu totul mâna de pe cursul francului, ci continuă să intervină în piață și să țină francul sub control. Ce se va întâmpla când intervenția va fi stopată cu totul?

Valoarea rezervelor valutare ale Elveţiei a atins un nivel record în luna ianuarie 2015, arată datele publicate vineri de Banca Naţională a Elveţiei, ceea ce sugerează că SNB continuă să ţină sub control francul prin intervenţii pe care un analist le-a estimat la aproape două miliarde de franci pe zi, transmite Agerpres.

La finele lunii ianuarie 2015, rezervele valutare ale Elveţiei au crescut până la 498,398 miliarde de franci (541,5 miliarde de dolari) de la 495,130 miliarde franci în luna decembrie, precedentul record şi echivalentul a trei sferturi din Produsul Intern Brut al Elveţiei.

Acestea sunt primele date oficiale care arată modificarea rezervelor valutare după decizia surprinzătoare a SNB din 15 ianuarie, când a renunţat la pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, ceea ce a provocat o undă de şoc pe pieţele valutare, în condiţiile în care francul s-a apreciat cu 30% în raport cu moneda euro.

Ulterior, SNB a precizat că menţinerea pragului ar fi costat-o 100 de miliarde de franci numai în luna ianuarie. Însă Ralf Wiedenmann, economist la Vontobel Asset Management, este de părere că datele privind rezervele valutare sugerează că SNB continuă să intervină pe piaţă pentru a ţine sub control francul. Wiedenmann susţine că, plecând de la ipoteza că aprecierea francului a redus valoarea relativă a rezervelor valutare ale SNB cu 10,9% până la finele lunii ianuarie, banca centrală ar fi cheltuit 57 de miliarde de franci cu prilejul intervenţiilor efectuate luna trecută.

Săptămânalul Schweiz am Sonntag anunţa săptămâna trecută că, neoficial, SNB are un interval ţintă al cursului de schimb de 1,05-1,10 franci pentru un euro. Însă analistul ING,Laurent Bakhtiari a apreciat că este greu de calculat care este cursul de schimb utilizat de SNB numai pe baza cifrelor privind rezervele valutare în luna ianuarie. 'Datele pentru luna februarie ne vor da o idee mai bună', a spus Laurent Bakhtiari.

Mai multe articole despre:
francul elveţian banca elveției