MENIU

Baloanele Molotov, găselnița eficientă a ucrainenilor. Cum au distrus un tanc rusesc cu improvizațiile explozive

Foto: Captură Twitter

Forțați de împrejurări, militarii din Brigada 45 Artilerie a Ucrainei au decis să utilizeze un tip nou de tactică de luptă neconvențională. Ukraine Weapons Tracker a postat imagini video de pe front care arată cum ucrainenii au început să folosească "baloane Molotov" lansate din drone, în locul grenadelor deja obișnuite.

Într-un videoclip, se poate observa un atac efectuat de ucraineni care folosesc un sistem antitanc cu rachete ghidate Kornet capturat de la ruși pentru a lovi și dezactiva un tanc T-90M, unul dintre cele mai avansate tancuri ale fostei Armate Roșii. După ce tancul a fost avariat, ucrainenii au trimis o dronă deasupra acestuia și au lansat "baloane Molotov".

”În est, Brigada 45 de Artilerie ucraineană a lovit un tanc rusesc T-90M cu un sistem ATGM Kornet (sistem cu rachete ghidate caturat de la ruși - n.red) din seria 9K129, apoi a folosit o dronă pentru a arunca două ”baloane Molotov” pe tancul avariat”, se arată în postarea de Twitter.

În urma atacului, tancul rusesc nu s-a mai putut deplasa, iar echipajul a fugit.

T-90M Proryv sau Breakthrough este cel mai modern tanc rusesc produs în serie, care participă la ostilități.

În data de 4 mai 2022, în regiunea Harkov, a avut loc prima înregistrare a distrugerii unui tanc T-90M Breakthrough. Forțele de apărare teritorială ale Ucrainei au eliminat acest vehicul cu o pușcă Carl Gustav în Staryi Saltiv.

 

Ucraina a distrus cel puțin 15 dintre cele 100 de tancuri de luptă principale rusești T-90M Proryv sau Breakthrough, care au fost în stoc înainte de război. În ciuda faptului că forțele de ocupație rusești dețin cele mai avansate tancuri din punct de vedere tehnologic, inclusiv T-90M, acestea nu sunt folosite în acțiuni de luptă, alegându-se să fie păstrate în afara acestora, conform English.nv.ua. Tancurile nu s-au dovedit a fi atât de "imbatabile" sau "perfecte" pe cât susținea Rusia.