MENIU

Băieții deștepți taie ca-n codru din spațiile verzi din București - FOTO

Imagini revoltătoare în zona Parcului Circului de stat din București. Zeci de copaci au fost puși la pământ în ultimele săptămâni de către proprietarul terenului, omul de afaceri Gheorghe Stelian. Astfel de situații nu sunt rare în Capitală, pentru că amenzile în cazul tăierii ilegale de arbori sunt simbolice.

Proprietarul terenului, Gheorghe Stelian, a primit de la ANRP 350 milioane lei despăgubiri pentru drepturi litigioase cumpărate de la proprietarii de drept. Potrivit extrasului de carte funciară obținut de HotNews.ro, este posibil ca terenul să fie vândut în următoarea perioadă, cartea funciară fiind blocată până vineri.

În replică, primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat că proprietarul a fost amendat pentru că a tăiat copacii și atât, pentru că instituția nu poate lua alte măsuri.

”Este teren privat, deținut de o persoană fizică, în suprafață de 9.126 mp. (...)Trebuie crescută această amendă, pentru că este jenantă”, a afirmat Radu Mihaiu.

Potrivit sursei citate, în 19 iulie au fost tăiați 40 de copaci, iar în 2 august, alți 30. În ambele cazuri am aplicat amenzi conform HCGMB 304/2009, respectiv 100 de lei pentru fiecare copac tăiat - 4.000 de lei în 19 iulie și 3.000 de lei în 2 august.

Edilul a mai afirmat că terenul din proximitatea Circului de Stat este încadrat în Planul Urbanistic General ca spațiu verde, iar Primăria Sectorului 2 nu a dat nici autorizație de construire sau plan urbanistic de detaliu pe amplasament, nici certificat de urbanism.

LIVIU MIHAIU - TOTUL PORNEȘTE DE LA AUTORITĂȚI, ROMÂNIA A CAMPIOANA DEFRIȚĂRILOR IN UE

Subiectul a fost abordat și în emisiunea "Culisele Statului Paralel". Jurnalistul Liviu Mihaiu a afirmat că astfel de situații nu ar mai trebui să mire pe nimeni, pentru că România are prostul renume de a fi țara europeană care și-a bătut joc de rezerva verde.

"Când OMS recomandă să mărim suprafața de spații verzi, noi în loc să luăm aminte și să facem cadastru verde, să nu moară copiii noștri de cancer, noi tăiem și ce mai avem în București", a afirmat Mihaiu.