MENIU

Bahmutul, tot mai aproape să cadă în mâinile lui Putin! Forțele ruse au avansat spre centrul orașului

Soldați ucraineni care apară Bahmutul /Profimedia

Rusia a cucerit malul vestic al râului Bahmutka, punând în pericol o rută-cheie de aprovizionare a trupelor ucrainene, în încercarea de a ocupa complet oraşul asediat Bahmut, epicentrul violenţelor de pe frontul din Ucraina, a anunţat, vineri, Ministerul Apărării britanic.

„Rusia a obţinut noi câştiguri şi a avansat, foarte probabil, spre centrul oraşului…Ruta-cheie de aprovizionare 0506 a Ucrainei la vest de oraş este probabil grav ameninţată”, a precizat ministerul britanic pe Twitter, într-un buletin informativ pe care îl difuzează zilnic cu situaţia actualizată de pe frontul din Ucraina, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

„Luptele sunt în desfăşurare pe străzi, încercările inamicului de a încercui oraşul eşuează. Comandamentul nostru controlează pe deplin situaţia”, transmitea joi seara Andrii Iermak, consilierul principal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Patronul grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a indicat tot joi că luptele se duc în partea de vest a oraşului, controlată până acum de forţele ucrainene.

„Trebuie să spunem clar că inamicul nu intenţionează să se retragă”, a indicat el pe contul său de Telegram.

Deşi Prigojin s-a plâns în repetate rânduri de lipsă de muniţie pentru combatanţii săi aflaţi în prima linie la Bahmut, forţele ucrainene care luptă aici susţin că nu au observat „nicio foame” de muniţie de partea rusă.

„În zona Bahmut, inamicul continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, încearcă să preia controlul total al oraşului şi sunt în curs lupte grele”, a comunicat vineri Statul Major General ucrainean într-o notă în care menţionează 16 atacuri respinse de trupele ucrainene în această parte a frontului.

Pe lângă Bahmut, trupele ruse continuă atacurile în zona localităţilor Avdiivka, Marinka şi Liman. Forţele armate ucrainene au respins joi peste 40 de atacuri în aceste patru zone de pe frontul de est, potrivit raportului Statului Major ucrainean, care indică de asemenea că forţele ruse îşi consolidează poziţiile în sudul Ucrainei în perspectiva contraofensivei ucrainene.

Deşi analiştii occidentali minimalizează importanţa strategică a oraşului Bahmut, Ucraina a ales să-l apere cu îndârjire într-o aparentă încercare de-a epuiza forţele ruse înainte de completarea trupelor sale cu echipamente furnizate de Occident în vederea contraofensivei de primăvară.

Mai multe articole despre:
rusia bahmut ucraina