MENIU

Bacăul, din nou fără apă la robinete. Situație halucinantă în orașul cu 150.000 de oameni

Bacăul traversează o nouă perioadă fără apă, care de data asta se prelungește la patru zile. Întreruperile repetate i-au împins pe oameni să se bazeze pe rezervele strânse în apartamente, în sticle de plastic. 

Compania de Apă Bacău a emis marți, la ora 12, un comunicat în care anunță că în cursul dimineții de 17 iulie a avut loc o nouă avarie a conductei ce alimentează municipiul Bacău, notează Realitateadebacau.net. Reamintim că apa a fost sistată sâmbătă la prânz ca urmare a unei prime avarii, iar miercuri era de așteptat să revină la robinete.

Iată însă că noua avarie de marți dimineața prelungește criza de apă. În oraș au fost instalate rezervoare cu apă potabilă și nepotabilă, de la care locuitorii orașului se alimentează cu găleți și bidoane.

Apa îmbuteliată a dispărut din magazine. Avariile de acest gen s-au înmulțit în ultimii doi ani, iar promisiunea primarului Cosmin Necula că va fi rezolvată problema încă nu a fost pusă în practică. Astăzi, primarul va susține o conferință de presă în care va explica ce s-a întâmplat.

Între timp, cetățenii se mobilizează și organizează un protest în care cer apă, scuze publice și demisia primarului. 

Opoziția cere demisia primarului

Reprezentanții USR au cerut demisia primarului PSD de Bacău. “Solicit demisia imediată a primarului PSD Cosmin Necula și a conducerii Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), în contextul în care băcăuanii sunt nevoiți de aproape doi ani să-și cumpere singuri apa potabilă și apa necesară treburilor casnice”, arată deputatul USR de Bacău, Lucian Stanciu Viziteu.

“În ultimii doi ani, au fost zeci de avarii ce au avut fiecare o durată de câteva zile, în ciuda faptului că de fiecare dată primarul PSD ne-a asigurat că este ultima dată când se întâmplă. Avaria apărută astăzi, 17.07.2018 a apărut în același loc în care s-a întâmplat și în urmă cu trei zile, aceasta fiind chipurile reparată de experții CRAB. A fost remediată atât de bine încât la doar câteva minute după repornirea apei, sistemul a cedar imediat”, arată Viziteu.

“În municipiul Bacău locuiesc aproximativ 150.000 de locuitori iar principala ocupație a acestora a ajuns să fie achiziționarea apei din comerț sau de la puțurile publice din oraș”, mai spune liderul USR.

“În orice casă veți intra în Bacău veți vedea zeci de sticle, de diferite dimensiuni, umplute cu apă. Este clar că primarul PSD este incapabil să remedieze situația și că nu are nicio soluție pentru a rezolva problema sistemului de apă potabilă din oraș. În contextul în care suntem în plină vară și nu există nicio posibilitate ca problema să fie rezolvată, solicit urgent o poziție oficială din partea Direcției Sanitar Veterinare (DSV), Direcției de Sănătate Publică (DSP) și a Autorității Natționale pentru Protecția Consumatorului, cu privire la consecințele asupra sănătății băcăuanilor”, mai spune Viziteu.

Mai multe articole despre:
Bacău avarie apă potabilă criză Cosmin Necula