MENIU

BACALAUREAT 2015. Calendarul examenului de BACALAUREAT, sesiunea iunie-iulie 2015

BACALAUREAT 2015. Elevii clasei a XII-a şi absolvenţii din promoţiile anterioare se pot înscrie, de luni până vineri, la bacalaureat, examenul va începe în 8 iunie cu probele orale şi de competenţe, iar din 29 iunie până în 3 iulie vor fi susţinute probele scrise. REALITATEA.NET te ţine la curent cu cele mai noi informaţii despre examenul de BACALAUREAT, sesiunea iunie-iulie 2015.

BACALAUREAT 2015. Calendarul examenului de BACALAUREAT

În perioada 10-12 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată în 15-19 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale şi în 22-26 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 29 iunie la limba şi literatura română şi în 30 iunie la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie.


Descarca modelele de subiecte pentru BACALAUREAT 2015.

Ce nu au voie sa faca absolventii in examenul de BAC

Absolventilor de liceu le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose – pe care sunt obligati sa le lase in sala de depozitare din liceul in care sustin bacalaureatul. Candidatii care refuza sa depoziteze aceste obiecte “nu vor fi primiti in examen”.

De asemenea, absolventilor de liceu le este interzis sa aiba in salile de examen, “in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea ori in bancile in care sunt asezati in salile de examen orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.

Candidatii de la Bacalaureat nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, casti audio si nici cu orice fel de mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce “permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul”.

Absolventilor li se interzice sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati ori cu exteriorul.

Candidatii la BAC care incalca regulile de mai sus vor fi eliminati din examen, indiferent daca au folosit sau nu materialele interzise si indiferent daca acestea au fost introduse in sala de examinare de catre ei, de catre alti candidati, profesori din comisie sau de alte persoane.

Mulţi dintre elevii liceelor tehnice decid să nu mai dea bacalaureatul

BACALAUREAT 2015 Modelul împrumutat din Vest, cel al meseriilor deprinse încă din anii de şcoală, câştigă teren şi printre abolvenţii liceelor tehice de la noi.

Mulţi dintre elevii liceelor tehnice decid să nu mai dea bacalaureatul şi sunt mulţumiţi cu atestatele de competenţă.

De exemplu, la un colegiu din Iaşi, de pildă, doar jumătate dintre absolvenţi s-au înscris la examenul de maturitate din acest an. Restul vor să se angajeze sau să plece în străinătate.

Doar 98 din cei 199 de absolvenţi ai Colegiului Tehnic I. C. Ştefănescu din Iaşi s-au înscris la examenul de bacalaureat. O decizie care i-a luat prin surpindere chiar şi pe profesori, care au făcut constant meditaţii gratuite cu ei la limba română şi la matematică.

Gabriela Buta este unul dintre absolvenţii pentru care bacalaureatul nu este o prioritate. Are deja un loc de muncă şi spune că diploma nu îi aduce niciun avantaj.

„M-am angajat şi consider că şcoala o pot termina oricând. O să am timp să îl dau (bacalaureatul. n.r.). Vreau să mă întreţin singură”, spune ea.

De altfel, mulţi dintre tinerii care au terminat liceul sunt convinşi că le sunt suficiente cursurile de specialitate pe care le-au urmat - de bucătar, cosmetică, operator pe calculator sau confecţioner.

„Aş vrea să mă angajez pe parcurs. Am făcut practică atât în cantina şcolii, dar şi în restaurante. Chiar mi-am depus CV-uri pentru a mă putea angaja”, spune un elev.

Profesoara Cătălina Rusu, dirigintă la clasa a XII-a, are şi o explicaţie. „Provin foarte mulţi din mediul rural, provin din familii cu probleme financiare şi atunci ei au ales de la început liceul nostru pentru că au posibilitatea să se poată angaja”, a afirmat profesoara.

 

REZULTATE BAC 2014 EDU.RO DUPĂ CONTESTAŢII

REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2014, înregistrate după soluţionarea contestaţiilor, în sesiunea iunie-iulie 2014 a examenului de bacalaureat.

Dintre cei 151.310 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat 91.769 (60,65%), cu 1,4 mai mult decât înainte de soluţionarea contestaţiilor (59,25%).

Promovabilitatea la bacalaureat după contestaţii este mai mare cu 4,25% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, când au promovat examenul 56,4%.

Procentul de promovabilitate în cadrul Examenului de Bacalaureat în municipiul București, sesiunea iunie – iulie 2014, după contestaţii, este de 58,33%. 

În anul 2013-2014 am avut in clasele a 12 inscrisi aproape 200.000 de elevi. În plus, ar trebui sa-i adaugam si pe cei care anul trecut au picat examenul de Bacalaureat, alti 100.000, pentru a vedea numarul total al celor care ar fi trebuit in acest an sa se prezinte la Bac. Aproape 300.000. Cu toate acestea, nu s-au inscris decat putin peste 160.000. Din acestia insa, scadem alti 15.000, care nu s-au mai prezentat la examen. Si vedem astfel o rata a absenteismului URIASA - aproape 160.000 de candidati nu s-au prezentat in anul 2014 la examenul maturitatii.

 

 

 
 
Mai multe articole despre:
elevi educaţie BAC bacalaureat 2015