MENIU

B1 TV, amendat din cauza afirmaţiilor lui Banciu despre unguri. Ce a spus prezentatorul la TV

Postul B1 TV a fost sancţionat de CNA cu 50.000 de lei pentru afirmaţiile considerate xenofobe la adresa ungurilor, făcute de Radu Banciu.

Vizate au fost edițiile emisiunii "Lumea lui Banciu" din perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2015, în contextul atentatului dejucat la Târgu Secuiesc, scrie paginademedia.ro.

Printre altele, Banciu a afirmat că maghiarii sunt "răzbunători din faşă", iar atunci "când se nasc au în genă răzbunarea".  De asemenea, prezentatorul a mai spus că "toți cetățenii unguri din lume sunt dușmanii românimii, fără discuții".

"Nu veniți mie să-mi spuneți că nu e așa. Toți cetățenii contestă acest tratat prin care Ungaria a pierdut Transilvania, da? Ei consideră Transilvania că este a lor", spunea el în decembrie 2015.

"Maghiarul este un extremist în totalitatea lui. Nu poate să spună un maghiar că nu are în gena lui chestia asta. Dacă i se activează gena, maghiarul este extremist. A se vedea relațiile pe care le au cu toate țările frontaliere, mai puțin cu Austria pentru că acolo știm care sunt motivele", completat el într-o altă ediţie a emisiunii de la B1 TV.

Astfel, potrivit CNA, Radu Banciu a încălcat Legea audiovizualului - ART. 40 ("Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală") şi Codul audiovizualului - ART. 47 (1) ("Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe".