MENIU

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul bărbatului care a murit fiind plimbat între spitale

Avocatul Poporului a transmis un comunicat de presă prin care anunță că s-a sesizat din ofici, în 12 octombrie, și a declanșat o anchetă cu privire la cazul bărbatului de 87 de ani din Cluj-Napoca care ar fi fost plimbat timp de trei ore între Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din același oraș.

Ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

Bărbatul, în cazul căreia s-a declanșat ancheta, a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca, în jurul orei 22.00, dar medicii de gardă au apreciat că este un caz neurologic și a fost trimis la secția de specialitate.

La ieșirea din Unitatea de Primiri Urgențe, acesta se afla deja în comă și era paralizat, conform afirmațiilor aparținătorilor. Controlul neurologic a fost efectuat în ambulanță și s-a identificat o problemă de natură infecțioasă, motiv pentru care pacientul a fost direcționat către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. În unitatea medicală respectivă nu existau locuri la Anestezie Terapie Intensivă.

“În presă s-a afirmat că aparținătorii au fost lăsați să aștepte, fără a le fi pusă la dispoziție nicio informație medicală referitoare la pacient, motiv pentru care au cerut explicații în acest sens, ocazie cu care au fost dați afară, fiind necesară intervenția poliției. Internarea pacientului a avut loc la ora 4.00 dimineața. În știre se menționează, de asemenea, că familia l-a dus pe acesta la Unitatea de primiri Urgențe și în 14 septembrie 2015, de unde a fost trimis la Secția de Neurologie și apoi acasă. În 16 septembrie 2015, familia a chemat din nou ambulanța și, după un scurt tratament, a fost trimis din nou acasă, cu recomandare de internare într-un azil”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.