MENIU

Avocatul Poporului propune Bisericii Ortodoxe o serie de modificări în ceea ce privește Botezul

Avocatul Poporului, intalnire cu BOR

Avocatul Poporului a avut o întâlnire cu lideri ai Bisericii Ortodoxe Române. Reprezentanţii instituţiei au prezentat celor ai BOR câteva propuneri care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii. O măsură vizează includerea în programa facultăţilor de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind Tainei Botezului, precum şi organizarea unor astfel de cursuri pentru preoţii activi. Această consultare vine după ce un bebeluș a murit la Suceava, la scurt timp după ce a fost botezat.

În plus, Avocatul Poporului propune Bisericii Ortodoxe Române discuţii amănunţite între preoţi şi familii, referitoare la starea de sănătate fizică a copilului ce urmează a fi botezat, inclusiv consultarea medicilor curanţi ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune şi stabilirea modalităţii de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz în caz în parte.

„Decesul unui copil, indiferent de condiţiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat şi în cazul tragediei care a avut loc la Suceava. În acest context, săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost lămurite mai multe aspecte referitoare la înfăptuirea Tainei Botezului”, a transmisAvocatul Poporului, miercuri, într-un comunicat de presă.

"Deplin conştienţi de faptul că pentru marea majoritate a cetăţenilor români identitatea creştin-ortodoxă este fundamentul identităţii naţionale, respectând canoanele bisericeşti şi fidelitatea faţă de tradiţie şi, fără niciun fel de ingerinţe din partea noastră în autonomia Bisericii Ortodoxe Române, am supus atenţiei Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod: analizarea oportunităţii includerii în programa universitară a Facultăţilor de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum şi organizarea unor astfel de cursuri pentru preoţii activi; discuţii amănunţite între preoţi şi familie referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanţi ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune şi stabilirea modalităţii de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz", se mai arată comunicatul Avocatului Poporului.