MENIU

Avocatul Artin Sarchizian, despre scandalul dintre Primăria Sectorului 5 și Prefectura Capitalei: Ne aflăm la limita legii

Justiție

Avocatul Artin Sarchizian a explicat, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, cum stau lucrurile, din punct de vedere procedural, în scandalul momentului dintre primăria Sectorului 5 și Prefectura Capitalei privind măsurile restrictive pe care instituția condusă de Piedone ar fi urmat să le pună în aplicare începând de astăzi. În urmă cu scurt timp, edilul a decis însă să facă un pas înapoi, renunțând "pentru moment" la instituirea de noi măsuri, totul în urma unei discuții telefonice cu prefectul Alin Stoica.

"Ne aflăm undeva pe o limită a legii. Potrivit Codului Administrativ, primarul are posibilitatea să ia anumite măsuri de prevenire a unei situații de risc, a unei situații de urgență, dar cum avem o lege spicială în vigoare care reglementează această situație a pandemiei și măsurile ce pot fi luate în cadrul acesteia, inclusiv restricționări (...), legea specială reglementează exact cine poate lua astfel de măsuri, iar primarul, din știința mea, nu se încadrează între aceste instituții care pot emite astfel de documente. Ne aflam deci la limita legii (...) O reglementare specială are mereu prioritate față de una generală, deci primarul nu putea lua astfel de măsuri în mod legal, în cazul pandemiei de COVID.

Orice act administrativ poate fi atacat în instanță, inclusiv de către prefect, care are obligația de a supraveghea legalitatea în ceea ce privește administrația locală. Instanta poate dispune anularea actului cum, în egală măsură, poate decide și suspendarea efectelor până la soluționarea pe fond a cauzei respective. Orice este posibil. Cum spuneam, dreptul de a se adresat instanței este garantat oricărei persoane ce se simte a fi vizată și, respectiv, lezată de un astfel de act", a explicat avocatul Artin Sarchizian, la Realitatea PLUS.