MENIU

Avioanele de luptă Eurofighter din Germania au ajuns, miercuri, în România - 4 aeronave au aterizat la Baza Mihail Kogălniceanu

Avioanele de luptă Eurofighter din Germania au sosit miercuri în România pentru a oferi sprijin la supravegherea spațiului aerian.

 

Avioanele de luptă Eurofighter din Germania au ajuns miercuri în România. Avioanele vor ajuta supravegherea spațiului aerian în cadrul misiunii de poliție aeriană întărită Air Policing South (eAPS).

Avioanele de luptă Eurofighter ale Forțelor Aeriene Germane au sosit miercuri după-amiază la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța.

În săptămânile trecute au fost deja implementate ample măsuri pregătitoare pentru desfășurarea contingentului german, format dintr-un total de 150 de militari, a transmis Ambasada Germaniei la București. 

Patru avioane de luptă Eurofighter vor fi operaționale din 27 noiembrie și vor consolida apărarea aeriană la flancul sud-estic al NATO.

"Participând din nou la misiunea de poliție aeriană întărită Air Policing South cu patru avioane de luptă Eurofighter, aratăm că suntem alături de aliatul nostru, România, și colaborăm la securizarea teritoriului nostru aliat", a declarat ambasadorul german Peer Gebauer.

 La începutul lunii noiembrie, ambasadorul României la NATO, Dan Neculaescu a confirmat că Germania va trimite în România patru avioane Eurofighter și 150 de militari.

 “Germania a anunțat desfășurarea de 4 Eurofighters și de 150 soldați în #România. Acest sprijin consistent din partea Luftwaffe demonstrează solidaritatea aliată în cea mai bună formă. După incidentele cu drone din România, aliații noștri din Statele Unite, Franța, Olanda & Germania au răspuns prompt și substanțial”, a scris ambasadorul, pe contul său pe platforma X (fostă Twitter).

Ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, a precizat atunci, într-un comunicat, că, de la sfârşitul lunii noiembrie, forţele aeriene germane Luftwaffe vor desfăşura în România, pe termen limitat, patru avioane de luptă Eurofighter.

„Încălcarea repetată a spaţiului aerian al României cu drone în lunile trecute ne-a arătat din nou cât de aproape este războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În aceste vremuri dificile, ne aflăm cu profundă solidaritate alături de România. Din acest considerent, Germania îşi va sprijini aliatul apropiat, România, la securizarea spaţiului aerian propriu şi al NATO: De la sfârşitul lunii noiembrie, forţele aeriene germane Luftwaffe vor desfăşura în România, pe termen limitat, patru avioane de luptă Eurofighter, în cadrul misiunii de poliţie aeriană întărită Air Policing South (eAPS), aşa cum a fost deja cazul la începutul războiului, în lunile februarie şi martie 2022. Staţionarea este prevăzută la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa. Contingentul operaţional este format dintr-un total de 150 de soldaţi”, a declarat Peer Gebauer.

Germania a mai trimis avioane Eurofighter în România pentru misiuni de poliție aeriană, atât în februarie 2022, la doar două zile după declanșarea războiului din Ucraina, cât și cu un an înainte, în misiune comună cu alți aliați NATO care contribuie la misiunile de poliție aeriană întărită în România.

Anul trecut, în luna martie, patru aeronave Eurofighter Typhoon britanice au aterizat la Baza Mihail Kogălniceanu.

Patru aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat miercuri, 30 martie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Detașamentul britanic, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele patru luni.
 
Aceasta este cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018 și 2021, potrivit Ministerului Apărării Naționale.
 
Misiunile de poliție aeriană, desfășurate în comun începând din anul 2017 și planificate în anul anterior dislocării detașamentelor, contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele aliate.