MENIU

Avertismentul unui magnat american: se apropie un crah financiar teribil

Criza financiara, sezonul doi

Miliardarul american Mark Cuban afirmă că pe piaţa de capital americană avem o nouă manie speculativă. Aceasta riscă să fie mai gravă decât balonul speculativ tehnologic din anul 2000 întrucât investitorii realizează plasamente lipsite de orice lichiditate. „Dacă ne gândim că a fost prosteşte să investeşti în companii listate de internet care nu aveau şanse de succes atunci, este încă şi mai rău astăzi”

Avertisment pentru investitorii americani: aceştia plasează bani la preţuri de bulă speculativă însă în titluri ilichide, din care vor putea ieşi cu greutate. Afirmaţia îi aparţine magnatului american Mark Cuban, proprietar al unei averi de trei miliarde dolari şi, în opinia sa, acest aspect al lichi­di­tăţii slabe face ca piaţa să fie chiar mai periculoasă decât cea din 2000 când s-a umflat balonul tehnologic.

Aşa-numiţii investitori angelici (Angel investors) axaţi pe realizarea de investiţii în companii mici şi start-up-uri sunt deja în cea mai mare parte a lor „sub nivelul mării" (investiţia lor valorează acum sub plasamentul iniţial), iar istoria va arăta că le va fi greu să găsească ulterior cumpărători.

„Balonul vine astăzi de la investitorii privaţi care investesc în aplicaţii software şi în firme mici din domeniul tehnologic", scrie Cuban într-un material pe blogul său „blog maverick", preluat de Zero Hedge.

Segmentul finanţărilor participative, aşa-numitul „crowd funding", este la fel de ameninţat în opinia miliardarului american, investitor major în industria de entertainment unde este patron al echipei de baschet Dallas Mave­ricks, al unei firme de cablu, al unui lanţ de cinematografe şi al unui distribuitor de filme.

În balonul tehnologic din 2000 protagoniştii au fost Broadcast.com, AOL, Netscape etc., în timp ce numele de astăzi sunt Uber, Twitter sau Facebook, deopotrivă văzute de investitori ca idei „grozave" pentru visurile lor de a deveni miliardari.Chiar dacă acum 15 ani am avut un crah, a fost şi o veste bună: unii oameni au întrevăzut ce se va întâmpla şi au ieşit.

Mai multe pe CurierulNational.ro.

Mai multe articole despre:
criza financiară criză economică