MENIU

Avertismentul UE: „Riscul unui BREXIT fără Acord încă există”

Negociatorul şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a apreciat miercuri, într-un discurs rostit la Bruxelles, că riscul unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără Acord nu a fost încă îndepărtat complet. Barnier a adăugat că negocierile referitoare la comerţ cu Londra vor fi „dificile”. 

Declaraţiile sale vin în contextul în care pe 12 decembrie au loc alegeri generale în Marea Britanie, scrutin despre care premierul Boris Johnson speră că va duce la rezolvarea actualei crize privind ieşirea ţării din Blocul comunitar.

Riscul ca Brexitul să se producă în absenţa unui Acord ratificat încă există”, a declarat Barnier într-o reuniune a Consiliului economic şi social european, informează France Presse, preluată de Agerpres.

Aceasta s-ar putea întâmpla la sfârşitul lunii ianuarie. Aceasta ar putea de asemenea interveni la sfârşitul anului 2020', la sfârşitul perioadei de tranziţie prevăzute”, a avertizat Michel Barnier.

Chiar şi cu un acord de ieşire ratificat, dacă nu este implementat niciun acord cu privire la viitoarea relaţie înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie, se poate întâmpla oricând o ieşire brutală a Regatului Unit.

Cu toate acestea, există o posibilitate de prelungire a perioadei de tranziţie, a spus el.

„Vara 2020 va fi un prim moment al adevărului. Acesta va fi momentul pentru a decide sau nu o prelungire a perioadei de tranziţie”, a adăugat Barnier.

Timpul acestei negocieri (a acordului privind viitoarea relaţie) va fi excepţional de scurt”, a subliniat Michel Barnier în faţa reprezentanţilor angajatorilor, lucrătorilor şi altor grupuri de interese.

11 luni pentru a face esenţialul! Or, această negociere se anunţă 'solicitantă şi dificilă”, a subliniat el.

Pe lângă faptul că a notat „termenul foarte scurt” al acestei negocieri, Michel Barnier a îndemnat să nu se subestimeze procedura de ratificare a acestor noi compromisuri, care vor viza atât viitorul parteneriat economic, cât şi cooperarea în materie de securitate internă şi afaceri externe şi care vor trebui să fie supuse aprobării parlamentelor naţionale.

Aceste „acorduri mixte, contrar (acordului cu privire la condiţiile) Brexitului, vor necesita ratificarea din partea celor 27 de parlamente naţionale în unanimitate şi poate chiar din partea unor parlamente regionale. Recomand să nu se subestimeze dificultatea acestei proceduri de ratificare”, a spus el.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, marți, în mod formal, prin procedură scrisă, amânarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Decizia adoptată marți de liderii UE-27 reprezintă o oficializare a consensului la care au ajuns ambasadorii statelor membre la 28 octombrie cu privire la solicitarea înaintată de Londra, aceea de aprelungi, pentru a treia oară, articolul 50, până la 31 ianuarie 2020, cel târziu.