MENIU

Avertismentul oamenilor de știință: degradarea mediului și extinderea bolilor sunt puternic corelate

oameni de stiinta

Oamenii de știință au avertizat că o permanentă distrugere a pădurilor din întreaga lume  va dezlănțui încă și mai multe pandemii la nivel global. Conform UNILAD, aceasta este și una din temele summitului Națiunilor Unite din 30 septembrie de la New York. Discuția se va concentra pe acțiunea urgentă privind biodiversitatea pentru a susține o dezvoltare durabilă.

Summitul de la New York va fi un moment propice pentru pledoaria oamenilor de știință, care îi vor avertiza pe liderii lumii de pericolul pentru sănătatea publică pe care îl reprezintă despădurirea. Ei vor oferi dovezi clare în sprijinul ideii că distrugerea mediului și apariția de noi infecții sunt strâns corelate. Într-un document al Națiunilor Unite se arată că pandemia de SARS-CoV-2 a subliniat importanța relației dintre om și natură. De asemenea, autorii documentul reafirmă faptul că o investiție în sănătatea planetei se traduce într-o investiție în viitorul fiecăruia dintre noi.

La New York, savanții vor explica modul în care factori precum despădurirea, extinderea agriculturii pe scară largă, construirea de mine în zonele izolate, dar și exploatarea animalelor sălbatice lucrează la un mediu propice pentru ca bolile să se reverse dinspre viața sălbatică spre om.

Cifrele sunt îngrijorătoare, efectele ar putea fi devastatoare

Conform The Guardian, care citează surse din medii academice, aproape o tremie din infecțiile emergente apar din cauza schimbării modului în care este folosit pământul. Un studiu publicat recent de revusta Naure, în luna august, a dezvăluit o conexiune direct între despădurire și dezvoltarea pandemiilor. Au fost analizate aproximativ 6.800 de comunități ecologice de pe șase continente, iar rezultate au conectat inclusiv pandemia de coronavirus cu distrugerea biodiversității la nivel Mondial.

În plus, Kate Jones de la University College London a precizat că au existat avertsmente în acest sens de mai multe decenii, însă nimeni nu le-a tatat în mod serios. Noul coronavirus a retrezit interesul în această direcție de cercetare, dar și îngrijorările privind distrugerea mediului care generează boli la nivel mondial.

Mai mult, un studiu publicat de revista Science în luna iulie propune niște măsuri de acțiune concrete ale unor oameni de știință și economiști. Aceștia propun o schema reală de monitorizare atentă a vieții sălbatice, oprirea despăduririlor și a comerțului cu carne de animale sălbatice. Programul ar costa aproximativ 20 de miliarde de dolari pe an, o sumă imensă, însă mica în comparație cu efectele economice și medicale pe cre le pot avea pandemiile precum cea de coronavirus din 2020.

Mai multe articole despre:
protectia mediului