MENIU

Avertismentul NASA cu privire la una dintre cele mai mari planete din sistemul solar

Toate planetele din Sistemul Solar sunt fascinante, dar Saturn impresionează prin sistemul său de inele. Însă, cercetătorii de la NASA avertizează că inelele planetei ar putea dispărea. Care este motivul? Conform cercetătorilor, inelele lui Saturn ar putea dispărea în mai puțin de 100 de milioane de ani. Deși ai crede că este o perioadă mare de timp, lucrurile se schimbă când te gândești că planeta s-a format în urmă cu patru miliarde de ani.

De asemenea, oamenii de știință de la NASA au mai descoperit că inelele lui Saturn sunt formate în principal din apă înghețată și sunt atrase de gravitația planetei la suprafața acesteia, transformându-se astfel în „inele de ploaie".

„Estimăm că acest inel de ploaie produce o cantitate de apă ce ar putea umple o piscină de dimensiuni olimpice într-o jumătate de oră. Inelele vor putea dispărea în 100 de ani", a spus James O'Donoghue, autorul principal al studiului.

Planeta Saturn va rămâne fără inele

Există mai multe teorii privind procesul de formare al acestor inele, iar una dintre acestea indică faptul că s-ar fi format în urmă cu patru miliarde de ani, în același timp cu planeta și cu sistemul solar. O altă variantă susținută de o parte dintre cercetători sugerează că inelele au apărut după la mulți ani după apariția planetei.

Însă, cercetătorii de la NASA consideră că inelele planetei Saturn s-au format în urmă cu mai puțin de 100 de ani în urmă. „Suntem norocoși că suntem în viață să vedem inelele care par a fi la mijlocul existenței lor. Dacă acestea sunt temporare, poate și Jupiter, Uranus sau Neptun au avut inele, doar că noi nu le-am văzut", mai spune James O'Donoghue.

Alte lucruri pe care nu le știai despre Saturn: Se află la aproximativ 1.448 de milioane de kilometri distanță de Soare, adică la o distanță de zece ori mai mare decât distanța de la Pământ până la Soare; O zi pe Saturn durează 10,7 ore, însă un an acolo este echivalentul a 29 de ani pe Pământ; Acest gigant de gaz are un volum de 700 de ori mai mare decât al planetei noastre.

Sursa

Mai multe articole despre:
Saturn NASA sistem solar inele