MENIU

Avertismentul lui Raed Arafat: Dacă va crește din nou incidența COVID-19, relaxarea este inversată și se închide totul din nou 

Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Raed Arafat a anunțat vineri că se va reveni asupra relaxărilor decise pentru București dacă incidenţa COVID-19 creşte în Capitală până luni sau ulterior. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) poate reveni asupra deciziei de vineri, a mai precizat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

 

„Dacă se va observa că începe din nou să crească incidenţa în Bucureşti, această măsură poate să fie automat inversată şi închis totul din nou, deci Comitetul, aşa cum astăzi (vineri, 22 ianuarie - n.red.)a relaxat, poate peste câteva zile din nou să închidă. Din punctul nostru de vedere, important este ca populaţia să înţeleagă cât de importantă e respectarea regulilor. Şi cu tulpina nouă, şi cu tulpina veche, măsurile de protecţie sunt la fel", a afirmat Raed Arafat, după şedinţa CMBSU.

El a menţionat că se pot impune reguli noi și alte incidențe-limită dacă se va întâmpla ca situaţia să nu mai poată fi controlată.

„Dacă se va întâmpla să vedem că situaţia nu mai e controlabilă cu aceste incidenţe care au fost stabilite anul trecut, clar că poate să se vină cu noi reguli, cu noi incidenţe, cu noi propuneri, să se discute la nivelul CNSU, să se discute la nivelul Guvernului şi să facă obiectul unei modificări a hotărârii de Guvern, dacă va fi necesar acest lucru, asta, bineînţeles, pe bază de discuţii şi de analize. Până acum am văzut că impactul măsurilor luate a păstrat România într-o zonă mai bună comparativ cu alte ţări", a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat că, la nivel naţional, până în prezent, s-a lucrat pe baza incidenţelor COVID-19 de sub 1,5, între 1,5 şi 3 şi peste 3 la mia de locuitori şi că decizia CMBSU se aplică de luni, 25 ianuarie, pentru a evita aglomeraţia de sfârșit de săptămână.

Ce restricții se vor menține însă în continuare, de luni, 25 ianuarie? 

De luni se redeschid restaurantele, cinematografele și sălile de joc în Capitală, după ce rata incidenței a rămas sub trei la mia de locuitori pentru a treia zi consecutiv, a decis Comitetul municipal pentru situații de urgență. Raed Arafat a avertizat însă că botezurile și nunțile vor fi în continuare interzise.

Restaurantele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri se redeschid începând de luni în Capitală! Prefectul Traian Berbeceau: ”Recomandăm prudență”