MENIU

Avertismentul FMI pentru Guvernul României. "Atenţie cu TAXELE!"

AVERTISMENT FMI PENTRU GUVERNUL DANCILA

FMI avertizează Guvernul României că au apărut deja semnele unei economii supraîncălzite, care se văd nu doar pe piaţa muncii, ci şi în creşterea inflaţiei şi în adâncirea deficitelor de cont curent şi comercial. Săptămâna de viitoare este aşteptată o misiune FMI în România.

Alejandro Hajdenberg, reprezentant al Fondului pentru România și Bulgaria, a declarat marţi că România nu mai are spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe.

FMI preconizează că deficitul bugetar va depăși plafonul de 3% din PIB în acest an, avansând un nivel de 3,6% din PIB, iar săptămâna viitoare o delegație a instituției internaționale va avea discuții la București pentru a analiza bugetul pe 2019.

Este necesară reducerea deficitului chiar din acest an și pentru a fi conservat progresul privind reformele structurale, a anunțat Alejandro Hajdenberg.

„Pentru anul acesta ne așteptăm la o creștere economică de 4%, relativ mică comparativ cu ce am văzut anul trecut. În ceea ce privește deficitul de cont curent, a fost o mare deteriorare anul trecut, dar credem că va rămâne stabil pe termen mediu. Pentru acest an previzionăm un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste targetul de 3% din PIB", a spus oficialul FMI, într-o conferință organizată de Business Review.

Deficitul bugetar din acest an va fi unul dintre subiectele care va fi discutat în timpul misiunii FMI de săptămâna viitoare și ce măsuri pot fi luate pentru a-l readuce sub nivelul de 3% din PIB.

„Proiecțiile noastre sunt făcute pe politicile viitoare. Așadar, pentru anul viitor vedem, de asemenea, un deficit de peste 3% din PIB. Așa cum am mai spus, vom discuta acest lucru în săptămânile care vor urma în contextul pregătirii bugetului pe anul viitor", a mai arătat Hajdenberg, citat de Realitatea Financiara.

Deficitul bugetar la nouă luni s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 1,77% din PIB. În termeni nominali diferența față primele nouă luni din anul trecut este de 10 miliarde lei, ajungând la aproape 17 miliarde lei. În septembrie 2017, deficitul bugetar era de 6,8 miliarde lei.

Mai multe articole despre:
FMI