MENIU

Avertisment sumbru: se inversează polii magnetici ai Pământului! Efectul va fi devastator

Polii magnetici ai Pământului și-ar putea schimba pozițiile. Pământul are un nucleu topit, care generează un câmp magnetic capabil să apere planeta noastră împotriva vânturilor solare devastatoare.

Câmpul de protecție se extinde la mii de mile în spațiu, iar magnetismul său afectează totul, de la comunicarea globală la rețelele electrice, scrie dailymail.co.uk.

Dar acest câmp magnetic, atât de important pentru viața de pe Pământ, a slăbit cu 15% în ultimii 200 de ani.

Și acest lucru, spun oamenii de știință, ar putea fi un semn că polii Pământului sunt pe cale să se răstoarne.

Daniel Baker, director al Laborator-ului de Fizică Atmosferică și Spațială de la Universitatea din Colorado, Boulder, susține – într-un nou raport – că există deja semne de inversare.

Boulder este un oraș și sediul comitatului omonim din statul Colorado, Statele Unite ale Americii. Situat la poalele Munților Stâncoși, la o altitudine de 1.655 m, Boulder se află la 40 km nord-est de Denver.

Baker spune că, dacă se întâmplă această inversare, este posibil ca unele zone ale planetei să fie “nelocuibile”, prin distrugerea rețelelor energetice.

Comentariile sale au fost făcute într-un raport Undark detaliat, scris de Alanna Mitchell, care a scris o nouă carte despre acest subiect, intitulată “Magnetul de rotire: forța electromagnetică care a creat lumea modernă și ar putea-o distruge”.

“Pericolele sunt următoarele: fluxuri devastatoare de particule de la soare, raze cosmice galactice și raze ultraviolete B îmbunătățite dintr-un strat de ozon deteriorat de radiații, pentru a numi doar câteva dintre forțele invizibile care ar putea dăuna sau ucide creaturile vii”, precizează Mitchell.

Din punct de vedere istoric, polii magnetici de la nord și sud ai Pământului s-au răsturnat la fiecare 200.000 sau 300.000 de ani.

Cu toate acestea, o inversare este restantă în prezent, deoarece ultimul a fost cu aproximativ 780.000 de ani în urmă.

Cele mai recente date din satelit, de la Agenția Spațială Europeană, care monitorizează câmpul magnetic al Pământului, sugerează că un “switch” e iminent.

Sateliții permit cercetătorilor să studieze schimbările care se construiesc la miezul Pământului, unde se creează un câmp magnetic.

Observațiile lor sugerează că fierul topit și nichelul scurg energia din miezul Pământului, aproape de locul unde este generat câmpul magnetic.

În timp ce oamenii de știință nu sunt siguri de ce se întâmplă exact așa, ei o descriu ca o “activitate neliniștită” care sugerează că câmpul magnetic se pregătește să se răstoarne.

Dacă se întâmplă o comutare a polilor, vom fi expuși la vânturile solide capabile să străpungă găurile în stratul de ozon.